Annons:
Etiketterartiklartips-och-information
Läst 31382 ggr
Niklas
2005-08-14, 00:05

Oönskad betong

Hur tar man bort en betongklump? Läs vidare så får du veta vilka verktyg som behövs, hur man gör, hur lång tid det tar och annat som är värt att tänka på.

Betongplint

Jag hade en betongplint som jag ville få bort. Det har antagligen stått en kamin eller något liknande på den för länge sen. Nu är klumpen bara i vägen och jag bestämde mig för att ta bort den så att det går att lägga golv där.

Vad behöver man för verktyg för att ta bort betong? Hammare och mejsel kan man förstås använda. Det lär dock ta sin tid. Har du inte lust att stå och hacka i flera dagar är det bättre att använda en mejselhammare.

Mejselhammare

En mejselhammare är som en eldriven hammare och mejsel i ett. Inget som de flesta har liggande hemma. Som tur är finns det sådana att hyra på bland annat Bauhaus och Silvan. Eftersom Bauhaus ligger närmast hyrde jag mejselhammaren där. Det kostar 285 kronor per dygn plus 45 kronor i hyra för själva mejseln. Dessutom måste man lämna en depositionsavgift på 800 kronor. Dem får du förstås tillbaka när du återlämnar verktyget.

Förutom mejselhammaren behöver du skyddsutrustning. 

Skyddsutrustning

Skyddsglasögon, andningsskydd och hörselskydd är mycket viktigt. Det sprätter iväg små betongbitar hela tiden och det är lätt att få dem i ögonen. Dessutom låter det mycket högt när mejselhammaren arbetar. När du arbetar dammar det kaftigt om betongen. Fläkten i mejselhammaren sprider dammet över hela rummet, eller hela huset om du inte stänger dörrarna. Jag rekommenderar även handskar. Mejselhammaren skakar kraftigt och det är skönare att hålla den med handskarna. Både andningsskydd, skyddsglasögon, handskar och hörselskydd finns på Clas Ohlson, Jula och många andra ställen. Det brukar inte kosta mer än ett par hundra kronor tillsammans.

Arbete pågår

Om du inte tänker klä in arbetsplatsen i plast (för att skydda resten av rummet mot damm) är du redo att börja jobba nu.

Sätt på dig skyddsutrustningen. Montera mejseln i mejselhammaren och koppla in den i ett jordat vägguttag. Ställ dig på betongklumpen med mejseln några centimeter från en av kanterna. Tryck inte. Låt mejselhammarens egen tyngd arbeta. Annars kommer du att bi tröttare än nödvändigt. Tryck på knappen och var beredd på att det kommer att låta mycket. Det är inget du ger dig på sent på kvällarna om du har grannar som du vill vara vän med.

Luta mejseln lite medan du arbetar. Tänk dig att du ska hyvla skivor av betongen. Flytta dig fram och tillbaka i sidled över betongen och hacka bort en bit i taget.

Betonghög

Fortsätt tills betongklumben är sönderhackad, eller tills du är trött. Arbetet känns inte så tungt medan man håller på, men efteråt känns det att man har använt ovana muskler. Min betongplint var ungefär 80 x 80 x 6 centimeter. Det effektiva arbetet md mejselhammaren tog ungefär en timme.

Tänk på att mejselhammaren blir mycket varm om du håller på länge. Var försiktig om du tar i mejseln eller hammarens metalldelar.

Lycka till!

Relaterade länkar

Av: Niklas

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('Niklas'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('Niklas', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2005-08-13

Vänliga hälsningar, Niklas
retuscherar du dina foton

  • Redigerat 2022-04-28, 09:09 av Niklas
Annons:
Upp till toppen
Annons: