Annons:
Etikettinredning-och-design
Läst 12153 ggr
Niklas
11/4/07, 1:02 AM

Dagsljuslampor

Var köper man dagsljuslampor? De lär göra att man mår bättre och känner sig piggare. Är det någon som har provat?

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Annons:
mariatingsund
11/4/07, 10:45 AM
#1

http://www.ljusterapilampor.se/?gclid=CL7fo9Tmwo8CFQ13MAodpzgpPg

Jag kan visst tänka att det hjälper. Fast jag har aldrig prövat.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

SeaHawk
11/4/07, 4:16 PM
#2

Jag har inte provat dagsljuslampor, men jag och en polare fick nån ide om att sola solarium en vinter, och det kan jag säga att det fick mej att må mycket bättre den vintern, och jag brukar tycka det är lite jobbigt vintertid. Så jag är helt övertygad om att dagsljuslampa funkar.

[cocuyo]
11/5/07, 7:43 AM
#3

Det finns lysrör med dagsljuskaraktär i flera modeller från de större tillverkarna, ljusfärgen är 5000 K eller mer. Vanligen finns de inte på lager i elaffären, utan man får beställa dem. Lysrören finns både som "fullfärg special" med bättre färgåtergivning än Ra90 (ex. färg 954), och med lägre färgåtergivningsindex, Ra80 (ex. färg 850). Jag föredrar den bättre, färg 954.

Det finns diverse mer eller mindre seriösa handlare med "fullspektrumljus" som affärsidé. Ofta lovar de hälsoeffekter av det påstått "naturliga" ljuset. När oberoende forskare har undersökt effekterna har man hittills inte kunnat finna fog för att speciallamporna skulle vara bättre än de man kan få från de större tillverkarna, och man har heller inte kunnat spåra några konkreta hälsoeffekter. 

Lysrören finns främst som kompaktlysrör mellan 18 och 55 watt typ PL-L och som raka rör T26 eller T5. Egenskaperna är samma som hos de dytare lamporna man kan få från firmor som säljer "Ott-light" eller andra liknande produkter. Googla "john ott" och "full spectrum lighting" så får du en bra bild av marknadsföringen och idéerna. 

Jag använder själv dagsljusrör i lamporna hemma, för att jag tycker om det. Det ger väldigt bra färgåtergivning, och jag upplever inte ljuset som överdrivet kallt längre efter att ha vant mig. Jag upplever det snarast som så nära naturligt man kan komma. 

Det finns också dagsljuslampor som "ljusterapilampor", Philips har en, modell HF 3309. Googla "ljusterapilampa" så hittar du den och kanske fler. Själv förstår jag inte riktigt varför man ska ha en sådan lampa, men allt går att sälja.

Det finns också andra idéer, som "dynamiskt ljus", som växlar karaktär mellan varmare och kallare; en del tycker att man ska låta ljuset växla ungefär som det naturliga ljuset, varmare mot kvällen när man ska trappa ner för att förbereda sömnen. Det är påvisat att melatoninet och noradrenalin påverkas av ljus och färgen på ljus, och de här idéerna är ett försök att tillämpa den forskning man känner till.

MaMaMade
11/5/07, 9:20 AM
#4

Har bekanta som köpt dagsljuslampor för att ha som arbetslampor när de arbetar men har ingen själv. De är mkt nöjda m sina o jag funderar skarpt på att skaffa en själv…el två…att ha i syrummet. Man behöver all hjälp man kan få när man kommer upp i åren. ;)

[cocuyo]
11/5/07, 10:11 PM
#5

För syjobb, och särskilt när man ska jämföra färger, är dagsljuslampor klart bättre än andra lampor. Ett alternativ är neodymglödlampor, som också ger mycket god färgåtergivning, men med lägre färgtemperatur.

ann-sofibrandin
7/8/08, 11:51 PM
#6

Hej,

Vi ska bygga om, och barnens lekrum kommer bli rätt mörkt, så vi funderar på att sätta in dagsljusbelysning. Rummet är ca 16 m2. Vad rekommenderar du att vi köper? Drar dagsljusbelysning mycket el? Ungefär vad kostar sådan belysning? Vi har dimmer idag där vi ska ha belysningen, går det att använda dimmern?

mvh/Anns

Annons:
MagArne
7/10/08, 3:25 PM
#7

http://www.lampgrossen.se/

Har massor av olika lampor, bla lågenergilampor av bra kvalite med färgtemperatur på 2700, 4000 och 6500k. Sen finns det lysrör med samma spec. 4000k hade jag nog kört på till ett rum eller möjligtvis blandat 4000 och 6500k lampor. Bara 6500k blir nog lite väl kallt ljus. Ju högre tal (kelvin) destå kallare ljus. Lyser nästan blått medans varmt ljus (2700k) är mer åt det gula hållet.

 Ska du använda lamporna till arbetsbelysning eller vanlig vardagsbelysning/takbelysning?

Om du vill ha extra bra färgåtergivning ska du kolla på lysrör och lågenergilampor som börjar på 9 t.ex 965, 940 osv. De har lite bättre färgåtergivning än de mer vanliga och billigare 865/840 rören.

Jag hade kört med 840 rör till att börja med. Kommer bli ganska ovant  med kallt ljus och fungerar det bra så kan man prova 865 senare eller de finare/durare 940-rören. Rör man köper i byggvaruhusen är 827 och 830 rör på 2700k resp 3000k där 827 motsvarar glödlampsljus.

Om man blir piggare av det vet jag inte men 6500k lamporna fungerar perfekt som budgetalternativ till mina akvarium. Har testat både deras lysrör och lågenergilampor.

StyrJohan
7/17/08, 12:35 AM
#8

Min kopmis provade dagsljus i sin cykelbutik, men han sa att hans lysrören gav fel färger. Han såg inte skillnad på sina bruna och gröna cyklar tex. Han tyckte också att de gav ett blått sken så att han kände sig på sjukhuset.

Sen bytte han till kallvita istället vilka bara lyste riktigt vitt. Med dem blev han jätte nöjd.

Men det här var alltså också lysrör om det finns vanliga lampor med socker E27 som är dagsljus vet jag inte.

Vanliga glödlampor och spottar är av varmvitt ljus och lågenergilampor lyser kallvitt.

I regel, alltså vad elektrikerna följer om inget annat anges är att i tex kök och arbetsrum sätter de kallvita. Där man "behöver se" Och i sovrum,vardagsrum osv. sätter man varmvita. Man kan liksom inte sätta sig ned och koppla av med en sån där lampa i rummet.

Upp till toppen
Annons: