Etikettbygga-och-renovera
Läst 8909 ggr
[_annaH]
2013-12-21, 20:42

Kedjehus

Jag och pojkvännen har lite smått kollat på hus och hittade ett kedjehus. Dock så ser utsidan alltså färgen ganska risig ut. Men nu undrar jag kan man måla om och kan man måla i vilken färg man vill utan att grannen kan klaga? 

Hur funkar kedjehus? Är det ljudligt som i lägenhet? 
Det står att det är äganderätt men är ny på detta så vad menas det?

Niklas
2013-12-22, 12:48
#1

När det gäller färgen får du kolla med kommunen vad som gäller för området där ni bor. Om det bara är en mindre skillnad mot nu skulle jag inte bry mig om att kolla. Ljudligt eller inte beror på hur det är byggt. Sitter de ihop med garage mellan borde det inte behöva bli så lyhört Äganderätt betyder att det inte är hyresbostäder.


Vänliga hälsningar, Niklas
Välkommen till Smart hem iFokus. 🎈

Maria
2013-12-30, 15:16
#2

Jag och min man or i ett radhusområde där alla hus är friköpta oh alltså ägs av oss själva. däremot så har vi en samfällighetsförening som bestämmer så att säga över gemensamma ytor och annat som röjning av rabatter, tvättstugan, och gavelfasaderna ut mot den större gatan. Våra egna husväggar är däremot väldigt olika på alla hus men det kan säkerligen variera från område till område vilka bestämmelser som finns. Så kolla upp om der finns en förening och ring och fråga allt du vill veta.

/Maria

Starta en egen diskussionssajt!

För föreningen, klubben, klassen, skolan, bloggen, hobbyn, intresset, spelklanen, familjen, kompisgänget, bostadsrättsföreningen, samfälligheten...

Kom igång på några minuter. Gratis förstås!

MagArne
2013-12-30, 15:29
#3

Mina föräldrar bor i ett radhusområde. Där tycks de ha släppt på alla traditioner och regler. Jag tycker det ser rent ut sagt för jävligt ut då alla har olika färg på fasad, fönster, ytterdörr, olika sorters staket med olika färger.

Vist hör man grannar men det är ju inte som i ett höghus där ljudet även går diagonalt och både över och under.

Tilde
2014-01-04, 11:34
#4

Jag bor i ett parhus, alltså hus som sitter ihop i par i området. Det är friköpt men vi har som #2 berättade också en liten "förening" där vi gemensamt bestämmer om våra lekparker, etc. Men här får man heller INTE ändra på utsidan av huset, alltså måla i en helt annan färg (huset är i tegel, men med trädetaljer längst upp på sidoväggen). Dock är det enklare att få godkänt av styrelsen om att exempelvis sätta dit ett fönster, vilket vi gjorde i tvättstugan som annars blev så mörk. Sen finns det folk med skorsten också. 🙂

Vårt hus är inte lyhört alls. Jag har aldrig hört grannarna - och det är en familj med en 12-årig dotter, så man kan ju tänka sig att de bråkar ibland. Hör knappt ut på gatan (vi bor en bit ifrån gatan, men det finns en liten gågata utanför) heller om fönstret inte står öppet.

♥ Tilde

[_annaH]
2014-01-16, 13:03
#5

Fast om det är ett friköpt parhus så borde man väll ändå få ändra utsidan? Det är ju vi som äger huset då inte någon förening? 

#2 Har ni gemensam tvättstuga?

Niklas
2014-01-16, 13:16
#6

#5: Det kan även styras av byggbestämmelserna för området.


Vänliga hälsningar, Niklas
Välkommen till Smart hem iFokus. 🎈

[_annaH]
2014-01-16, 13:20
#7

#6 Jaha! Är lite ny på detta :)

Är det mer saker man ska tänka på vid parhus? Vi ska kolla idag så ska fråga lite men är det något speciellt man ska fråga efter ?

Niklas
2014-01-16, 13:24
#8

Det är nog ungefär samma som med andra hus. Fast låt någon specialist titta på huset också.


Vänliga hälsningar, Niklas
Välkommen till Smart hem iFokus. 🎈

Maria
2014-01-16, 13:41
#9

#5 Där jag bor så är det 76 radhus och 15 stycken är fortfarande hyreshus. Alla var hyreshus från början när de byggdes på 60-talet. Därför finns en gemensam tvättstuga. Den används av alla i området och jag tror att föreningen tänker behålla den även när alla hus är friköpta.

/Maria

Tilde
2014-01-16, 17:41
#10

#7 Bor du i parhus har du ju en extra yttervägg att sköta om, till skillnad från om du bor i ett kedjehus och har grannar på varje sida. :) Det är dock jätteskönt att endast ha en granne att bry sig om om man exempelvis håller i fest eller ska bygga om. 

Vårt hus är friköpt, men det är ändå regler i området angående hur husen får se ut. Förståeligt dock, för det hade sett jättekonstigt ut om alla hus hade olika färg, osv. Men samtidigt lite synd då husen är från 70-talet och inte har världens snyggaste färgval på fönsterkarmar. 😛

♥ Tilde

Maria
2014-01-16, 17:45
#11

#10 I vår förening så har husen börjat få olika färger och ytterpanel och det är inte så fult som man kan tro.

Så i denna förening är det ingen som har synpunkter på detta alls.

Det kan säkerligen skilja från förening till förening.

Jag som för det mesta har bott i lägenhet tycker att här är ganska tyst trots att vi delar väggar med grannar som har både barn och djur.

/Maria

Tilde
2014-01-16, 17:48
#12

#11 Ja det skiljer sig säkert beroende på området :) Här skulle det i alla fall se riktigt konstigt ut om folk började ändra färg på husen (fast å andra sidan har vi röda tegelhus, så det enda man kan ändra är träet närmast taket samt karmar). 😛

♥ Tilde

[_annaH]
2014-01-17, 12:45
#13

Igår  var vi och kollade på huset. Det var ingen förening alls. 

Det är ett tegel hus så ändra färg blir det inte 🙂Sen skulle taket bytas och grannen hade redan gjort det, men denna person som bor där nu ville inte ändra samtidigt. Så vi sa att vi tar orange tegel istället för svart som grannen, bara för att!( Skämt åsido 😉)

Ljudligt borde det inte vara då det är en 85-årig man som bor brevid oss. Bara för det så är han väll en festprisse bara för vi vill ha det "lite tystare" 😛

Vi har även pratat med en familj som bor i samma område( 3 hus ifrån oss) och dom har aldrig hört grannen, och de har småbarn. Det enda som de kunde "klaga" över var att barnen alltid sprang in i deras trädgård när de grillade eller hade familjeaktiviteter ute. Och att dom ser in bra till dom. 
Men som vi sa blir att plantera en häck eventuellt.

Tilde
2014-01-17, 14:37
#14

#13 Låter ju jättebra! :) Men har ni inte gemensamma områden så som parker eller liknande? För utan en förening brukar de se ut som skit… 😛 Härligt att ni inte heller hör grannarna! Tycker inte alls att det är samma sak som att bo i lägenhet - här hör man inget alls! 😃

♥ Tilde

Halvdansken
2014-01-17, 18:13
#15

En 85-årig man bor inte kvar där så länge till. Så räkna inte med att det blir så tyst där, kanske flyttar det in en familj med två tonåsgrabbar som gillar mopeder och hög musik.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

[_annaH]
2014-01-19, 09:58
#16

#14 Nej, det enda som är bakom oss är en stor gräsplätt. Och sen kommer skog. Och den gräsplätten sköter kommunen :).

Upp till toppen