Annons:
Etiketterartiklartips-och-information
Läst 42091 ggr
Niklas
2007-07-30, 01:27

Om badrumsfläktar

Det finns en del att tänka på när du väljer badrumsfläkt. Utbudet är stort. Likaså skillnaderna. Läs mer nyttiga tips innan du bestämmer vad du vill ha.

Pax badrumsfläkt

Det skiljer mycket mellan olika märken och modeller. Behöver du kallrasspjäll? Fuktstyrning? Tidsautomatik? Lugn, jag ska förklara vad det är och hur du ska välja.

Kallrasspjäll

Kallrasspjäll är en funktion som hindrar kall luft från att komma in utifrån när fläkten är avstängd. Om du ska installera fläkten där det är självdrag ska du inte ha en fläkt med kallrasspjäll. I annat fall är det bra att ha det.

Fuktstyrning

För att slippa slå av och på fläkten manuellt är det bekvämt att ha fuktstyrning. Den känner när fukten i badrummet når en viss nivå och startar fläkten då. När fuktnivån har sjunkit under den inställda nivån slår fläkten ifrån.

Tidsautomatik

Med tidsautomatiken går fläkten en stund efter att fuktnivån är återställd. Det ger en extra genomvädring.

Varvtalsregulator

Med varvtalsregulator kan du ställa in hur fort fläkten ska snurra. Det påverkar både ljudnivån och luftgenomströmningen.

Ljudnivå

En sak du kanske inte tänker så mycket på när du väljer fläkt är ljudnivån. Jag tycker att det är något av det absolut viktigaste. Skillnaden är stor. En del fläktar brummar så att det hörs i hela huset medan andra avger ett svagt susande. Jag gissar att du inte vill ha den högljudda varianten. 

Se till att du väljer en som är kullagrad. Förutom att det sänker ljudnivån höjer det livslängden på fläkten. 

Luftgenomströmning

Ju högre luftgenomströmning en fläkt har, desto snabbare tar den bort fukt eller lukt. Många badrumsfläktar har en luftgenomströmning på mellan 90 och 100 kubikmeter i timmen. Det är normalt alldeles tillräckligt. 

Annat värt att tänka på

Det är inte bara fuktig luft som strömmar igenom fläkten. Det gör även damm. Med tiden fastnar mycket damm i fläkten, vilket både påverkar ljudnivån och luftgenomströmningen. Därför är det bra att kunna rengöra fläkten. Många fläktar behöver du skruva loss för att komma åt smutsen och dammet. Andra har spärrar som kan lossas så att själva motorn kan lyftas bort vid rengöring. Det är en mycket praktisk funktion.

Rekommendation

Jag har provat flera olika fläktar. Först köpte jag en billig modell med kallrasspjäll som enda extrafunktion. Den var mycket ljudlig redan från början, men började efter ett par år väsnas ännu mer, innan den slutligen gav upp (tre år gammal).

Eftersom jag hade förstått hur viktig ljudnivån var läste jag olika tester och fann att Pax fläktar verkade vara de tystaste. De finns med alla funktioner ovan och är kullagrade. De dyraste varianterna kostar omkring 1500 kronor.

Efter några månaders användande kan jag konstatera att ljudnivån är mycket acceptabel. Man hör knappt när den går igång. Fuktstyrningen ser till att fläkten inte går längre än nödvändigt. 

Relaterade länkar

Av: niklas

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('niklas'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('niklas', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2007-07-29

Vänliga hälsningar, Niklas
retuscherar du dina foton

  • Redigerat 2022-05-02, 17:35 av Niklas
Annons:
signemo
2008-01-02, 22:27
#1

Vi har en ny pax fläkt ( drygt ett halvår.)

Vingarna fäller inte ner sig som de skall. Vad kan det bero på. De är avdammade för att kolla om det var damm

Var rädda om varandra

Niklas
2008-01-03, 15:45
#2

Menar du när fläkten är avstängd?

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
retuscherar du dina foton

signemo
2008-01-03, 17:01
#3

Ja. Då faller inte vingarna ner. Har du kanske nått bra tips så bugar vi och tackar.

Var rädda om varandra

Niklas
2008-01-07, 12:50
#4

Det låter som att någon fläder har lossnat eller gått sönder. Ta med kvittot och gå tillbaka till affären så får de fixa det.

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
retuscherar du dina foton

AlbaStiffler
2008-01-07, 16:52
#5

Vi har nttt hus med frånluftsvärmepump. Detta innebär att vi i kök, badrum samt tvättstuga har utsug som suger ut värmen och återanvänder den. Den gör husvärme/badvatten av den alltså… Supersmidigt system som även gör luften i badrum/tvättstuga mycket behaglig och "vädrad". Surrar inget men man kan höra ett svagt sugande från ventilen i taket.

[Borttaget]
[Borttaget]
2012-07-17, 17:17
#6

Inlägget är borttaget

Annons:
Upp till toppen
Annons: