bygga-renovera

Otjänligt vatten i grävd brunn

2020-06-02 21:46 #0 av: KaydeN

Vad innebär detta? Skall kolla på ett torp den kommande veckan, men det finns en grävd brunn med otjänligt vatten. Vad skulle detta kosta att åtgärda? Inget jag skulle vilja åtgärda själv utan via företag.

Anmäl
2020-06-02 22:04 #1 av: LBB

Vattnet kan vara otjänligt för att ingen använd brunnen. Slamtöm brunnen..fyll på lite ny sand i botten och töm brunnen med jämna mellanrum.  Ligger inga kemiska avfall runt brunnen så brukar vattnet bli bra. Det kan i o f sig vara järnhaltigt eller ha ngn annan smak men då finns filter av olika slag.

Anmäl
2020-06-03 10:19 #2 av: Niklas

#0: Går det inte att få brunnsvattnet tjänligt kan borrad brunn vara ett alternativ. Det kostar ofta ett eller ett par hundra tusen.

Ett annat alternativ, om vattnet går att använda till tvätt och liknande, är att ta med dricksvatten och bara använda brunnsvattnet till ”utvärtes bruk”.

Vänliga hälsningar, Niklas
» Förbättra din engelska på iFokus systernätverk, Savvity 🎈.

Anmäl
2020-06-03 11:22 #3 av: LBB

#2 de gamla grävda brunnarna tappade ju av grundvatten. Vatten som sakta rör sig genom marken. Genom att tömma brunnen, tömma den på sediment och sedan kontinuerligt tappa den på vatten så får man igång flödet igen. Och vattnet blir oftast tjänligt. Naturligtvis måste man täta kring brunnsringen och locket så att inte jord, fågelskit (flugsnapparen sitter gärna på pumpen och skiter ner i pumphuset) eller möss, grodor och annat som kan trilla ner i brunnen.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.