Ekonomi & juridik

När anlita beskiktningsman?

2018-04-01 09:05 #0 av: parsley

Vi har tittat på ett äldre hus på landet, byggt ca 1850. Huset moderniserades i mitten av 1970-talet och har fungerat som sommarbostad från mitten av 1970-talet till slutet av 1980-talet. Från slutet av 1980-talet fram till början av 2000-talet användes det som permanentbostad. De senaste ca 15 åren har det varit sommarbostad åt ett äldre par från ett av våra nordiska grannländer.  Huset, som känns fräscht och verkar vara i gott skick,  är inte varudeklarerat / besiktat av säljare eller mäklare. 

Om vi är intresserade av att köpa, när är det isåfall läge att anlita en besikningsman? Ett besikningsprotokoll kan påverka vad man är villig att betala för huset. Finns det köpare som är villiga att betala mer än vad vi kan tänka oss att göra, så känns det inte meningsfullt att anlita en besiktningsman om man ändå vet med sig att man kommer bli överbjuden i slutändan och det känns lite märkligt om 3-4 tänkbara köpare anlitar besiktningsman var och en för sig. Så hur gör man? 

Anmäl
2018-04-01 09:21 #1 av: MonicaLagerquist

Om inte säljaren vill göra en besiktning så skulle jag nog fixa en. Skulle inte våga köpa ett hus utan att veta hur det mår. Bjuder någon över vid budgivning så är det nog en smäll jag skulle ta.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-04-01 10:12 #2 av: Sindri

Man kan bjuda på en fastighet med förbehåll, d.v.s. priset gäller under förutsättning att  en besiktningsman inte hittar väsentliga fel som kostar mer än XXXX kronor att åtgärda.

I dessa tider kan man tycka det är märkligt att inte säljare anlitar besiktningsman om huset är i bra skick. Det är ju ett positivt försäljningsargument. Men det behöver inte betyda att huset är i dåligt skick.

Hus som helst har köpare alltid undersökningsplikt, d.v.s. ni skall hur som helst göra en besiktning av huset, även om säljaren gjort en.

Fråga mäklaren om inte de nuvarande ägarna gjorde någon besiktning när de köpte, eller fick någon av föregående ägare.

Det ni främst skall titta på är grunden och taket.  Skorsten, genomföringar för den och för ventilationsrör. El, vatten in i huset. Ev. radon. Öppna alla dörrar och lukta efter fukt, mögel. Upp på vinden, ner i källaren. Då får ni ett hum om  ni tycker det är lönt att anlita besiktningsman. Och  fråga runt efter en duktig och noggrann sådan. (Har hört att Anticimex inte skall vara så bra) En del går t ex inte upp på taket om det inte finns tillförlitliga säkerhetsanordningar. Det är ju viktigt att se vad takbeläggningen har för skick, även underlaget under plåt eller pannor.

Och hur är renoveringarna gjorda? 1970-talet är inte känt för att vara så duktiga på hållbara lösningar när det gäller husbygge.

Gå in på Hemnet och titta på stora mäklares annonser, ofta finns besiktningsprotokoll i pdf, läs några och lär.

Anmäl
2018-04-01 10:47 #3 av: Åsa S

Beror ju på vad priset för huset är vi valde att inte anlita nån när vi köpte sommarstuga  för vi förstod att vi skulle kunna få huset för oförkämt lågt pris ifall vi slog till snabbt när ägarna inte lyckats få det sålt och sänkt priset för vi såg inte att det var något fel mer än att sånt sominnergolv behövde bytas.  Vi trodde vi skulle behöva betala bra mycket mer för den typen av hus vi fick så vi visste att vi skulle ha råd att anlita nån ifall nått visade sig vara fel. Hittills har inga fel dykt upp utan allt har funkat även på vintern trots att det inte såldes som vinterbonat. Vi har fixat ytskickten inomhus. Är huset till salu för lite högre pris och man inte har råd med nån överraskning som att taket behöver bytas så bör man nog ta dit besiktningsman

Anmäl
2018-04-01 12:34 #4 av: oh-la

Man brukar besiktiga efter man vunnit en eventuell budgivning. Då skrivs det in som en klausul, och köpet är inte helt bindande förrän besiktning genomförts. Hittar man stora fel på huset kan man häva köpet, eller göra en deal.

Anmäl
2018-04-01 19:46 #5 av: parsley

Tack för hjälpen! 

Anmäl
2018-04-01 20:29 #6 av: Sindri

Berätta gärna hur det går sen.

Anmäl
2018-04-04 09:35 #7 av: parsley

Det blir nog ingen affär för vår del. Vi tyckte att mäklarens utgångspris var relativt högt i förhållande till andra fastigheter i kommunen och aktuellt bud ligger en bit över utgångspriset. 

Anmäl
2018-04-04 09:36 #8 av: MonicaLagerquist

Trist.Bättre lycka nästa gång.

S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.


Anmäl
2018-04-04 10:28 #9 av: Sindri

Men håll koll om ni verkligen vill ha huset. Det händer att folk lägger bud som de sedan inte får lån till. Banken bestämmer!

Anmäl
2018-04-08 19:41 #10 av: papa-bear

det är ju dumt att lägga bud som man inte har lånelöfte till, så det bör man ju ha innan budgivningen.

Anmäl
2018-04-08 19:41 #11 av: Torparmor

Precis som #4 säger. Vinner du budgivningen gör du en besiktning. Du kan inte heller vara100  säker på att säljarens besiktningsman har redovisat allt. 

Var med vid besiktningen, leta konstigheter själv och fråga besiktningsmannen.  Lycka till!

Dagen idag är ett oskrivet blad - gör något bra av den gåvan!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.