Inredning och design

Gammalt hus - få bort doften

2018-01-29 21:22 #0 av: Snurrig

Det är ett gammalt hus som har stått tomt under en lång tid. När det inte stått tomt så har det kanske inte varit alltför välskött. Har även rökts inomhus, men det var väl senast 30 år sedan. Vissa tapeter är bytta sedan dess, men inte alla.  Är väl egentligen inget fel på huset. Men det har en speciell doft. Visserligen så beror det delvis på att det just stått tomt och orört, men jag är ganska säker på att det även luktar (fast mindre?) när det används. Man känner det när man kommer dit, men vänjer sig snabbt så att det inte märks av längre. När man sedan lämnar stället så sitter doften kvar i kläderna. Jag vet inte vart det kommer ifrån, men det sitter väl i väggarna.

Har ni några idéer på vad man kan göra för att få bort det? Ska städa igenom allt, såklart, och vädra. Har även köpt en luftrenare, vet inte om det kommer göra någon skillnad, men jag får väl se. Ska testa ställa skålar med ättiksprit i alla rum och även städa med ättiksprit, torka av i alla skåp och sånt.

Jag vet att det är "dumt" att dölja saker, men ska man tända lite doftljus? Rökelser? Lägga någonting i t.ex garderoberna som doftar gott?

Har ni några andra tips på vad man kan göra?

Anmäl
2018-01-30 09:35 #1 av: Forest

Vi har bott i hus som varit tomt i flera år, dessa har luktat första tiden men tycker det oftast beror på att det blir fuktigt och rått. Dom hus vi har hyrt har haft kökskamin samt kakelugnar. Men hur som helst min mamma sa alltid ett hus med skorsten behöver torkas upp inne från och ut för att blir torra. Och jag tror lite på henne där, våra hus vart luktfria snabbt :) Vi elda ganska mycket då det var vattensystem så elementen vart varma :) Finns det inget möjlighet att elda så skulle jag skaffa en avfuktare. 

Våran sommarstuga en från 1700 talet luktar stuga på våren men det gäller att vädra och elda i kaminerna. Gardiner,täcken kuddar och allt sånt tas hem för tvättning för dessa luktar annars "stuga".  Vårstädning görs även höststädning som är mer ta bort ätbart för slippa fodra en massa möss. Vi har flera fuktslukare där under höst-vinter-vårkanten. Åker dit o kollar till stället och byter påsar i torrbollarna samt eldar för att det ska bli varm så vi kan ta en fika  :) 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2018-01-31 19:15 #2 av: Snurrig

#1 Tack så mycket! Glad

Anmäl
2018-01-31 19:43 #3 av: Forest

2 Sen kan jag även säga att man kan ha på element så det råa inte kommer helt in :) Är det direktelement så finns de annars mindre oljeelement man kan köpa billigt, dessa tycker vi hjälper oss när vi ska sova i stugan. Dessa drar mindre el samt håller värmen samt känns lite säkrare.  Hoppas andra kan tipsa dig, men detta är vad jag personligen har hjälpt och hjälper oss med få ett hus att lukta mer som hemma :) 

Sophie-Medarbetare på pudel

Anmäl
2018-02-01 09:12 #4 av: Mooniq

Man kan testa att strö ut bikarbonat på tex mattor och i kyl för att få bort lukt. Man får dammsuga upp det efter nån/några dagar. OM det finns heltäckande matta så kan de med stigande ålder lukta riktigt illa, så de kan behöva en mattvätt eller att man tar bort dem. 

Älta inte problem - skapa lösningar!! FunderarSkrattar


Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.