Teknik & Media

Vind generator!

2017-10-31 19:33 #0 av: m2studio

Hej, har någon erfarenheter om vind generatorer om hur dem bete sig hur bra och effektiv dem fungerar? har någon tillverkat EL på den här viset? 

Tacksam för att dela med sig erfarenheter och info

Anmäl
2017-11-03 22:49 #1 av: Record

Visst fungerar de, men begränsas av rotordiametern till 2 meter utan att söka byggnadstillstånd. Önskar du ett större verk för att sälja el blir det dyrt. Du får precisera dina planer mer med effekter och AC/DC.

Anmäl
2017-11-04 14:50 #2 av: Zepp

Mm.. är man innehavare av någon större jordbruks/skogs-fastighet där det blåser rätt mycket så kan man investera i en eller flera vindgeneratorer som då är kopplad till det allmänna elnätverket.

Har man däremot en mindre bostadsfastighet så är det dels enklare och ger bättre avkastning att investera i solceller på taket.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-11-05 11:04 #3 av: Record

#Zepp

För att öka kraften inom 2-meters diameter-villkoret =sätt flera vingar på samma axel, vilken driver en övermagnetiserad synkronmotor.. Cool

http://vind.kraftig.se/#

Anmäl
2017-11-05 12:19 #4 av: Zepp

Mm.. ju fler vingar ju mer kraft per axel.. men ju fler vingar ju sämre utnyttjande utav vinden och lägre rotationshastighet.

Så mest effektivt utnyttjande utav vinden är två blad, en vanlig kompromiss för varierande vindhastigheter är tre blad.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-11-05 14:28 #5 av: Record

Även om två-bladig ger högre varv så vill man ha 50 periodisk växelström, har räknat på detta om axeln de sitter på är lång (?m). Växel tar också effekt.Funderar

Anmäl
2017-11-05 14:44 #6 av: Zepp

Prexis.. då har du lixom jag funderat på vindgeneratorer.. det är ett rätt komplext problem!

Speciellt om man inte äger stora marker.

Och då vet du således att man i bästa fall kan utnyttja cirka 2 % av vinden för att producera arbete som kan omvandlas till el?

Och det görs främst via tvåbladiga propellrar och eller hög höjd över omgivande topografi.. helst minst 75 meter!

Då blir omvandlingsförlusterna via växelådor och transmission sekundära!

På det så bör man hur som helst ha en helt elektronisk övervakning och styrning beroende på olika årstider/vindhastigeter/broms för storm/mekanisk flöjling!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2017-11-05 22:27 #7 av: Record

Precis så är det Zepp, började med en vertikal snurra och en gammal tröskverksmotor, likriktare med en omvandlare till fyrkantvåg efter detta till 50 per 220V. Men snurran väsnades så mycket, så idag står utrustningen i garaget och väntar på en efterföljare. Mitt hus ligger på en bergssluttning där det blåser bra. Venturieeffekten kunde utnyttjas mellan hus o garage kanske skulle varit en bättre plats för en tvåbladig tystare vindsnurra. Det hela kanske skulle passa bättre på mitt sommarställe på Orust där det alltid blåser tycker ja.

Anmäl
2017-11-26 19:33 #8 av: Jalking

Vill man bara testa lite och kanske få lite ström i sommarstugan till TVn och några lampor är en savoniusrotor byggd av ett kluvet oljefat och en vanlig bilgenerator ett alternativ.

Anmäl
2017-12-05 00:24 #9 av: m2studio

Hur ska man då koppla flera vindturbin till ett system? dvs, ex. 8 st. bil batteri som är parallell kopplad och ex. 3 st. vindkraftparkerna är 14 volt DC- generatorer och vill man ha mera Ström till batteriladdningen förstås, hur ska det fungera? ska man koppla diod i mellan vind generatorer till batteri för att undvika strömmen tillbaka till andra generator? eller hur ska det gå om ni har gjort det redan?

Anmäl
2017-12-05 09:55 #10 av: Record

Om du först talar om vad du skall ha för förbrukare och dess Volt o Ström 

AC/DC ??

Allmänt gäller att man aldrig får parallellkoppla batterier och inte heller olika batterier i seriekoppling.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.