Sommar & Sol och allt annat

Kalkavlagringar i duschen

2016-08-03 19:15 #0 av: Devya

Jag jobbar som städare och har nu råkat ut för en grej som irriterar mig.. Jag får inte ena duschväggen av glas att bli helt glasklar pga kalkavlagringar.  Jag använde medel som var just avsett för att få bort kalkavlagringar samt använde en svamp som jag skrubbade med men utan resultat! Hur ska jag göra för att få bort det? Tydligen så hade ägaren haft samma problem och inte lyckats få bort det själv. Jag vill dock lyckas för det här stör mig.

Jag har läst lite omkring på nätet och har kommit fram till de här alternativen:

Ättika, såpa och vatten
Klorin
Kalcinex (men vet ej om jag kan få tag på det)
Hafa Clean & Shine
Cillit Bang (men jag tror det var det de hade och som inte fungerade....)

Vad rekommenderar ni?

Anmäl
2016-08-03 19:45 #1 av: OlgaMaria

Kalkosan är bra, det ska appliceras outspätt med en svamp och låta verka några minuter. Sen sköljer man av men du kanske kan gnugga mer då med svampen.

Ättika + bikarbonat är effektivt men svårt på en duschvägg. Det är lättare att ha på någon kalkfläck på diskbänken. Behöver verka en stund också. Kalkosan är mycket bättre till duschvägg.

En annan grej som är ganska effektiv är att ta en halv citron, doppa i salt och gnugga med.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2016-08-03 23:36 #2 av: annia1

Devya är du säker på att glaset ska vara glasklart. Finns många glasväggar som mer eller mindre kan se smutsiga ut, men som ska vara så. Och med tanke på att du skriver att du inte fick något som helst resultat så kanske det är en sån vägg. Och att det bara är en vägg som inte blir ren betyder inte att den ska se likadan ut som de andra. Så tipset är att gå till en affär som säljer duschväggar och se vad dom har för olika alternativ. Och där passa på att fråga vilket medel du ev ska använda för bästa resultat.

Played for a fool!

Anmäl
2016-08-04 07:16 #3 av: Devya

#2 Jag är hundra procent säker  på att det ska vara glasklart. En del är i bra skick och resten har en massa avlagringar. Man ser det tydligt för det är ojämnt. Om det är en design så är det den fulaste, ofräschaste och mest ojämna design jag någonsin sett. :)

Anmäl
2016-08-04 09:54 #4 av: MagArne

Vad exakt använder du för svamp?
Jag har kört med gul/vit kökssvamp med hyfsat resultat på kalkavlagringar tillsammans med någon form av rengöringsmedel/kalklösare.

Du får vara lite försiktig om duschväggen är av plast så du inte repar.

Anmäl
2016-08-04 10:31 #5 av: Devya

#4 Duschväggen är av glas. 

Gul/vit svamp?Vadå, är det någon skillnad på vad för färg svampen har?

Jag använde en som var mjuk på ena sidan och hårdare på andra sidan. Jag använde även medel som var just till för att avlägsna kalk men det fungerade inte. Det fungerade på kranen men inte på undersidan av kranen där det fanns en massa tjock kalk.

Anmäl
2016-08-04 10:35 #6 av: OlgaMaria

Kalk behöver ju tid på sig för att lösas upp. Och det blir ju naturligt svårt med en yta som är under, upp och ner. Men många omgångar med ett bra medel och tid borde hjälpa.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2016-08-04 10:38 #7 av: Pialinn

Den gul/gröna svampen gör rispor i glaset. Därför ska skrubbsidan vara vit.

Far ej fortare fram än din skyddsängel flyger!

Anmäl
2016-08-04 10:43 #8 av: Devya

#6 Jag håll på i en timme och upprepade processen om och om och om igen utan resultat, tyvärr...

#7 Har faktiskt aldrig sett någon sådan svamp om jag är ärlig. Vet inte vart jag skulle ens få tag på en sådan då det inte finns i butikerna. Oo

Troligtvis ser den annorlunda ut här där jag bor. Vad för sorts yta är det? 

Anmäl
2016-08-04 10:55 #9 av: OlgaMaria

Man kanske kunde blöta bomull med kalkmedel och tejpa fast runt kranen. Men det kanske kan behöva sitta så över en natt.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2016-08-04 11:01 #10 av: MagArne

Gul/vit svamp repar mindre än den gul/gröna svampen.

Anmäl
2016-08-04 11:06 #11 av: MagArne

Jag har lagt igenkalkade silar till vattenkranarna i bad med ättika vilket fungerade bra. Tog några timmar dock. Har även testat med Tyfon kalkrengöring men det var inte alls lika effektivt som ättika. Luktade iof betydligt bättre.

http://www.stadbutiken.se/kem/sanitetsrengorning/activa-tyfon/

Anmäl
2016-08-04 11:10 #12 av: Devya

#10 Ok, jag hoppas attt jag kan hitta en sådan svamp i affären för jag vill ju inte rispa glaset!

Den svamp jag använde igår var gul och limefärgad (hårdare sidan var limefärgad). Undrar om det är en sådan som du menar för den hade en annan yta än den gul/gröna svampen.

Anmäl
2016-08-04 19:04 #13 av: TatsuOni

Du behöver någonting surt för att få bort kalk. Ju surare desto bättre löser det kalk. Ju lägre värde på pH-skalan desto surare är det. Tänk dock på att använda handskar om du använder någonting riktigt surt då det är frätande. Om du har fogar i t ex ett klinkergolv så måste du också vara försiktig då starkt sura medel kan ge vita fläckar som inte går bort.

Om du vill ha ett bra kalkborttagningsmedel så bör du uppsöka en butik som är specialiserad på städgrejer eller en färghandel, då dessa brukar kunna sälja städprodukter.

Du kan även hjälpa till med en klickskrapa. En bra klickskrapa är som ett brett rakblad med handtag och repar inte glas.

Sura produkter som finns hemma är ättika och citron, men jag vet inte exakt vad de har för pH-värde.

Glöm inte att låta medlet verka, men låt det inte torka.

Home is where the heart is

Värd för hår. Medarbetare på te.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.