Ekonomi & juridik

Rätt vid köp av bostadsrätt

2016-04-29 10:14 #0 av: LaSadie

Hej!

Vi har just flyttat in i vår bostadsrätt och har lite funderingar till vad vi har rätt till osv.

När vi fick nycklarna och kunde inspektera lägenheten lite närmare så såg man saker som dolts bra vid visning. I princip alla lister är lösa och på vissa ställen saknas det lister. Det är märken på väggen som på visningen dolts av tavlor eller inredning. Golvet som är lagt har vissa brister (tydligt att de lagt det själv) och att de fuskat lite med listerna mellan rummen.

Min man säger att vi inte har rätt till något typ. Visst med golvet men att lister saknas och märken som dolts märker man inte innan all inredning är borta.

Anmäl
2016-04-29 10:19 #1 av: taylor__lambert

ni har köpt en lägenhet och får således underlhålla den shälv. En hyresrätt däremot får man inte göra något utan att vara i kontakt med hyresvärden först.

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl
2016-04-29 10:26 #2 av: LaSadie

Fast om saker har dolts av säljaren som man inte har kunnat kontrollera vid köpet, är inte det fel?

Anmäl
2016-04-29 10:28 #3 av: landsbygdsbo

Köparen har väl en besiktningsskyldighet. Och lister som är lösa eller saknas samt golv som är dåligt lagda kan knappast sägas vara dolda fel.

Anmäl
2016-04-29 10:31 #4 av: LaSadie

Vi fick nycklarna samma dag som damen flyttade ut. Anser att listerna är dolt fel eftersom saker stod och skymde (där de saknades stod en möbel tex). Jag har ingen röntgensyn ^_^

Anmäl
2016-04-29 10:33 #5 av: Sindri

En bra regel är att kontrollera lägenheten när den är tom och innan man slutbetalat.
Lite sent för det nu, men jag tycker ni skall ringa och fråga mäklaren vad ni har för rättigheter.

Antar att det är första gången ni köper bostad, men man tittar som regel fler gånger, vid andra visningen kan man gott vara lite närgången och misstänksam.

Man kan också skriva in i köpekontraktet att "Säljaren garanterar att..."

Anmäl
2016-04-29 10:35 #6 av: taylor__lambert

kan inte mycket om bostadsrätter, men jag vet att i hyresrätt så töms lägenheten och hyresvärden gör en besiktning, de skador som finns för den som flyttade ut stå för. Men kanske är helt annat för bostadrätter eftersom amn köper och inte hyr lägenheten

Sajtvärd på Hundparkour.ifokus & CockerSpaniel.iFokus

Underskatta aldrig värmen från en kall nos Hjärta

Anmäl
2016-04-29 10:42 #7 av: landsbygdsbo

Undersökning och besiktning av bostadsrätt

För att vara säker på att du köper en bostadsrätt som är i ett bra skick och för att du ska få valuta för pengarna är det viktigt att besiktiga bostaden innan du gör affär.

Det finns ingen skyldighet i lag för en köpare av en bostadsrätt att undersöka lägenheten. Trots det är det mycket viktigt att du undersöker lägenheten noga innan du köper bostadsrätten. Fel som du kände till, eller fel som du borde ha känt till om du faktiskt hade undersökt lägenheten före köpet, kan du nämligen inte få ersättning för från säljaren. Detsamma gäller om säljaren eller säljarens mäklare har uppmanat dig att undersöka lägenheten och du låter bli att göra det. Som privatperson kan det vara svårt att göra besiktningen, därför kan du anlita en besiktningsman till hjälp.

Se över hela huset

Vid en besiktning av en bostadsrätt ska du se över hela bostadens skick. Du bör själv titta igenom bostaden och testa så att saker och ting fungerar som de ska. Skruva på kranar, spola i toaletten, titta under mattor och bakom tavlor med mera. Om säljaren renoverat badrummet är det bra att ta reda på om det är gjort av en hantverkare eller säljaren själv. Om säljaren renoverat själv – försäkra dig om att fuktspärrarna är ordentligt gjorda.

Om du tittar på en lägenhet; titta också på om gemensamma utrymmen som källare, vind och tvättstuga ser välskött ut.

Kontakta förening och styrelse

Om du kommer fram till att bostadsrätten är något för dig är det dags att kolla upp föreningen. Prata gärna med grannar och se om de verkar trivas. Gå igenom årsredovisningen och se om ekonomin är stabil i föreningen, eftersom det påverkar månadsavgiften.

Fråga styrelsen om vad som är på gång i föreningen. Stora renoveringar eller upprustningar kan  påverka månadskostnaden. Även om badrummet skulle vara renoverat i den lägenhet du är intresserad av kan ett stambyte vara planerat i föreningen, och då brukar alla badrum renoveras. Det är inte roligt att dels ha betalat ett högre pris för bostadsrätten för att den var nyrenoverad och sedan se att det rivs ut och görs om med en höjd månadsavgift som följd.

Besiktning av föreningen

Observera att den besiktning som många bostadsrättsföreningar gör i samband med att lägenheter byter innehavare enbart är till för föreningens egen skull, inte för köparens. Föreningen vill nämligen hålla koll på att medlemmarna verkligen sköter sitt underhållsansvar.

Lägenhetsförteckning

När du har bestämt dig för att köpa ska du be säljaren om en kopia på lägenhetsförteckningen. Där kan du se om bostadsrätten är pantsatt, det vill säga att en tidigare bostadsrättshavare tagit lån och använt bostadsrätten som säkerhet. Säljaren ska lösa lånen innan köparen tillträder bostadsrätten. Men om det inte skulle ske, och långivaren skulle kräva ut sin pant, kan du som ny bostadsrättshavare tvingas betala för att få behålla bostadsrätten.

Dolt fel i bostadsrätt

Ett dolt fel är något som finns där redan när du köper bostaden och som du inte kan upptäcka vid en noggrann besiktning.

Felet ska ha funnits i bostaden redan när du köpte den, men alltså inte gått att upptäcka vid en noggrann besiktning. Du ska heller inte ha behövt räkna med felet med tanke på bostadens ålder, skick och konstruktion. Du kan inte kan kräva ersättning för fel som du borde ha kunnat uppmärksamma vid en noggrann besiktning av lägenheten, och det är därför mycket viktigt att du undersöker lägenheten ordentligt innan köpet. Du kan läsa mer om detta i artikeln Undersökning och besiktning.

För att något ska räknas som ett dolt fel måste de här fyra kriterierna uppfyllas:

  • felet måste ha funnits vid köptillfället
  • felet ska inte ha varit upptäckbart
  • felet ska inte ha varit förväntat

Befintligt skick

Om bostadsrätten sålts med förbehållet "befintligt skick" krävs det, förutom att felet ska bedömas som dolt, även att någon av följande tre förutsättningar föreligger:

  1. Lägenheten inte överensstämmer med sådana uppgifter som säljaren lämnat före köpet.
  2. Säljaren före köpet underlåtit att upplysa köparen om ett väsentligt förhållande rörande lägenheten som säljaren måste antas ha känt till och som köparen med fog kunnat räkna med att informerad om.
  3. Lägenheten är i väsentligt sämre skick än köparen med hänsyn till pris och övriga omständigheter haft anledning att räkna med.

Fel i bostadsrätt

Som köpare av bostadsrätt har du möjlighet att ställa krav mot säljaren om du hittar fel som du inte borde ha upptäckt innan köpet och om bostadsrätten sålts med förbehåll befintligt skick, och uppfyller något av kriterierna ovan. Du måste då kontakta säljaren snarast efter att du upptäckt felet och absolut senast inom två år från tillträdet. Säljaren kan då bli skyldig att åtgärda felet alternativt sätta ned priset i efterhand. Om felet är väsentligt kan i sällsynta fall även hävning bli aktuellt.

Friskrivning från dolda fel

En säljare kan friskriva sig från dolda fel genom att lägga in en friskrivningsklausul i köpekontraktet. Det innebär att du som köpare i så fall inte kan få ersättning för ett dolt fel. En friskrivning från dolda fel gör ofta att köpesumman blir lägre.

Ta råd av advokat

Tvister om fel i bostadshus är ofta komplicerade. Ta gärna kontakt med en advokat för ett rådgivningssamtal, speciellt om det är kostsamt att rätta till felet. 

Anmäl
2016-04-29 10:57 #8 av: LaSadie

#5 det är vårt första köp så vi lär oss :) Men de gånger vi var i lägenheten innan spikat köp så var det full möblerat och vi skrev på och fick nycklarna samma dag som tidigare ägaren flyttat ut.

#6 i vårt lägenhet så inspekterades den möblerat och besiktningsprotokollet angav det som värden ska renovera och det vi ska renovera. De vi hade brydde sig inte om den var tömd eller inte :/

Summa summarum så vet vi vad vi ska kolla efter vid nästa köp ;) kanske uppgradera till röntgensyn med xD

Anmäl
2016-04-29 11:01 #9 av: landsbygdsbo

#8

Det är ju det som är det jäkliga. Ett hus/lägenhetsköp är den största affär man gör. Man gör normalt sett inte så många i livet. Mäklarna däremot kan det här. Så man ska ställa sig frågan, vem har valt mäklaren och vems ärenden går han. Knappast köparnas.

Det är tråkigt när det händer.

Anmäl
2016-04-29 11:09 #10 av: LaSadie

#7 bra information :) tack

Anmäl
2016-04-29 11:13 #11 av: landsbygdsbo

Tack, tråkigt om det är försent.

Anmäl
2016-04-29 11:38 #12 av: LaSadie

Äsch, det är så små grejer som är lätt att ersätta. Golvet funderar vi redan innan på att lägga om, trägolv i ett kök är riktigt korkat imo. Listerna kan bytas ut så att man får lister som döljer sladdar. Så det löser sig :)

Anmäl
2016-04-29 13:55 #13 av: landsbygdsbo

Rätt inställning.

Att gråta över spilld mjölk gör ingen glad. Hoppas ni får "till at" så ni trivs

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.