Växter & Trädgård

Vad får man göra med en uteplats (hyres)?

2015-05-30 19:22 #0 av: Hildgrim

Om man skulle hyra en lägenhet i markplan som har egen uteplats. Har man rätt att ändra något där då? Som att fixa ett trädäck istället för att ha gräsmatta? I just det aktulla området verkar folk ha skilda lösningar. Gräsmatta, sten, trä.

Har man rätt att näta in uteplatsen för att hålla sina djur inne och andras ute? Kryllar av katter här. Att näta in balkonger verkar vanligt förekommande för folk som har katt eller fåglar. Men att näta in en uteplats är ett större projekt då även ett nättak behövs.

Nån som har koll på vad som gäller?

Anmäl
2015-05-30 19:25 #1 av: Vaargen

Det är väl olika beroende på vart man hyr, fråga dem du tänker hyra av?

Anmäl
2015-05-30 19:36 #2 av: Maria

Du får nog kontakta värden för just det området och fråga vad som gäller.

/Maria

 

Anmäl
2015-06-08 12:06 #3 av: LouiseKW

Vad står det i ert kontrakt? Om det inte står något prata med hyresvärden. 

www.jacktrassel.wordpress.com - allmänt om vår träning och det dagliga livet

www.thejackrusellterrier.wordpress.com - I huvudet på en Trassel, en annorlunda blogg sett ifrån Ackes perspektiv. 

Sajtvärd på Modelljärnväg

Anmäl
2015-06-08 21:00 #4 av: Hildgrim

Jag förstår att det kan skilja mycket mellan olika hyresvärdar. Men några allmänna regler som gäller alla borde väl finnas? På samma sätt som att det finns vissa saker man har rätt att göra inuti lägenheten? 

Anmäl
2015-06-09 06:40 #5 av: Maria

Hör med hyresgästföreningen. Jag har svårt att tänka mig att det finns några allmänna regler för vad man får göra eller inte då det beror på byggnadsstil, område och ägare.

Vanliga trivselregler såklart men just vad man får göra praktiskt med en uteplats.

/Maria

 

Anmäl
2015-06-09 08:11 #6 av: LouiseKW

Man får ju göra det, men vid en flytt så kan hyresvärden kräva att det återställs. Våra hyresgäster frågar alltid oss och vi godkänner men säger också att vill inte den nya hyresgästen inte ha det så måste dom återställa det och det ska vara fackmässigt gjort annars blir det en debitering på det. 

www.jacktrassel.wordpress.com - allmänt om vår träning och det dagliga livet

www.thejackrusellterrier.wordpress.com - I huvudet på en Trassel, en annorlunda blogg sett ifrån Ackes perspektiv. 

Sajtvärd på Modelljärnväg

Anmäl
2015-06-10 23:17 #7 av: Zepp

Som sagt man har egentligen ingen rätt att göra något.

Men man frågar värden så brukar det gå bra inom rimliga gränser.

Osen som # 6 säger allt skall återställas vid avflyttning såvida inte nästa hyresgäst vill behålla det hela.

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-06-11 19:34 #8 av: oh-la

allt ska inte återställas när man flyttar från en hyresrätt, och man får tapetsera och fixa med lägenheten så länge som man inte sänker standarden på lägenheten. du får tapetsera och måla om i en lägenhet utan att först prata med värden så länge som det är fackmannamässigt gjort och det inte är i färger eller mönster som anses "förfula" lägenheten. du får kakla om i kök och badrum, man kan dock bli återbetalningsskyldig om man på grund av detta påverkar fuktspärrar så att det blir vattenskador. vill man lägga ut pengar och låta en fackman göra det är det att föredra. man måste alltså inte återställa en lägenhet så länge som man gjort arbetet snyggt och inte med färger och former som du och typ ingen annan tycker är snyggt.

hur det äär med uteplats är jag dock osäker på. det man ska göra i sådanna frågor är ju att kontakta sin hyresvärd och gärna på ett skriftligt svar på exempelvis mail. skulle det i efterhand bli tjaffs om något de godkänt har du då ett bevis på att du fått lov.

Anmäl
2015-06-12 08:33 #9 av: LouiseKW

#8 Fast jo, vi som hyresvärd får kräva att det ska återställas när man flyttar ut. Trots att det kanske har höjt standarden på lägenheten. Vi har en standard på alla våra lägenheter och det är den standarden som ska vara. Sen är det sin sak om den nya och gamla hyresgästen kommer och säger att vi har kommit överens om att den fondväggen ska vara kvar men då får dom också besked om att vi inte ansvarar för underhållet. Samma om #0 bygger ett trädäck så ansvarar inte vi för underhållet eller reparationerna utav det om #0 skulle flytta och nya hyresgästen tar över. 

www.jacktrassel.wordpress.com - allmänt om vår träning och det dagliga livet

www.thejackrusellterrier.wordpress.com - I huvudet på en Trassel, en annorlunda blogg sett ifrån Ackes perspektiv. 

Sajtvärd på Modelljärnväg

Anmäl
2015-06-12 21:37 #10 av: oh-la

#9 inte enligt hyresgästföreningen, där har du rätt att exempelvis tapetsera om i din hyresrätt så länge som du inte försämrar standarden, gör ett ordentligt jobb och inte använder tapeter eller färg som du ocj få andra tycker är snyggt.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.