Ekonomi & juridik

Köpa bostadsrätt - vad tänka på?

2015-04-01 12:09 #0 av: Bjallstal

Hej!
Något speciellt man ska tänka på när man tittar på bostadsrätter? Eller vid köp av bostadsrätt?

Anmäl
2015-04-01 12:21 #1 av: VildaVittra

Smaka på vattnet. En del bostäder har verkligen vidrigt kranvatten och det är ju inte skoj direkt att ha det permanent. 

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2015-04-01 14:21 #2 av: Carrosh

Kolla upp föreningen. Sök efter omdömen på nätet, och vid möjlighet så kan du prata med grannarna också och höra efter vad de tycker.

\m/
Äta bör man, annars blir man hungrig!

Anmäl
2015-04-01 14:39 #3 av: oh-la

Det viktigaste är att kolla upp föreningens ekonomi, bokslut och planer. En förening kan se kalas ut med fina lägenheter och låg avgift, men planerar stambyten och takomläggning inom en 5:årsperiod. Risken är då att det blir dyrare att bo där ganska plötsligt. I själva lägenheten, idag finns många hemmafixare... Är badrum gjorda, kolla om det är ett "hemmabygge" eller gjort av yrkesman. Om det är gjort av det ssenare, kolla om intyg finns. Skulle det vara ett hemmabygge eller om papper saknas kan du få jätteproblem med försäkringsbolaget.

Anmäl
2015-04-02 07:17 #4 av: Åsa S

Ekonomin är det viktigaste, har föreningen god ekonomi. Planeras det för omfattande renoveringar kan man fråga föreningen om kan ju vara risk för höjningar av månadsavgiften då. Äldre föreningar har ofta stabilare ekonomi än sprillans nya föreningar. +Läget på lägenheten brukar jag kolla, man kan inte ändra på lägenhetens läge men man kan ändra på det som finns i lägenheten ex. jättefula tapeter kan man byta ut.

+Vid köp ska du ju tänka på om du kan klara av räntorna och amorteringarna + månadsavgift även om räntan skulle gå upp, (+ gärna även räkna på om du klarar betala även om du skulle drabbas av arbetslöshet och dyl. under nån period )

Anmäl
2015-04-02 08:53 #5 av: Bjallstal

Hela huset renoverades förra året. Tak, fasad, trapphus , relining av vatten/ avloppsrör och balkongräcken. Föreningen är ganska nybildad(2år) men har god ekonomi och inga planerade avgiftshöjningar. Huset i sig är från 1928, och ligger på Sveriges äldsta gågata, endast 200 m från havet.
Lägenheten i sig behöver renoveras invändigt, men inget behövs göras direkt, utan vi kan ta det efterhand.

Anmäl
2015-04-02 08:56 #6 av: Bjallstal

Läget är som sagt helt fantastiskt, och lägenheten i sig kan bli det.

Anmäl
2015-04-03 14:07 #7 av: Halvdansken

Låter som Helsingborg. Skulle tro att det är ett bra köp, priserna där borde vara tämligen stabila.
Har ni koll på er egen ekonomi och gillar lägenheten, så köp den!

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.