Bygga & Renovera

Parhus, för och nackdelar

2015-01-27 16:17 #0 av: Bjallstal

Jag och min blivande sambo(yeey) har så smått börjat titta på lite hus. Några av dem vi har intresse för är dock parhus.
Någon här som har erfarenheter kring att bo i parhus.? Men renovering av tak/fasad etc. Något man bör tänka på när det gäller något annat?

Anmäl
2015-03-07 16:06 #1 av: Tilde

Min sambo och jag bor i parhus just för vi inte ville ha en villa än. Vi totalrenoverade huset men fick inte ändra utsidan i färg eller så. Det är ganska strikta regler i området så alla hus ska se likadana ut (fast vissa är "uppiffade" medan andra ser 20 år äldre ut). 

Tycker det är skönt att bo i parhus. Det är privat som en villa men man har ändå hjälp av grannarna med allt som gäller området. Ibland skulle jag hellre ha en villa för att få det ännu mer privat och man slipper de dagar då man ska städa lekplatserna, osv..., men det är samtidigt mer jobb att ha fyra väggar på sitt hus att sköta om. Lipar

Vet inte riktigt vad jag kan tipsa om! Ni kanske redan har bestämt er för en bostad nu... vad vet jag Skrattar

♥ Tilde

Anmäl
2015-03-07 16:48 #2 av: Maria

Är det inte lite skillnad om det är ett helt fristående parhus eller om det är ett område med en förening så att säga.

Jag har bott i ett villaområde där flera av husen ägdes av två familjer men det var helt fristående hus och  då är det ju med det andra ägarparet man får göra alla överenskommelser med och det kan säkert se olika ut från hus till hus.

/Maria

 

Anmäl
2015-03-07 17:07 #3 av: Tilde

Ja just det, tänkte inte ens på villor som två familjer delar på... Galen Vi bor alltså i en villa som sitter ihop med en annan villa, som radhus fast endast med två hus.

♥ Tilde

Anmäl
2015-03-08 18:09 #4 av: Bjallstal

Dem vi tittar på är fristående parhus. Är som villa fast grannarna bor i samma husbyggnad.
Nästan bara sådana till salu här i vår prisklass så blir nog ett sådant :)

Anmäl
2015-03-09 22:53 #5 av: Zepp

Friköpta parhus är snäppet under egen villa.

Snäppet över radhus.

För o nackdelar.

Egen fristående villa så ansvarar du för prexis allt själv, du får oxå göra prexis allt själv, du får göra vad du vill så länge det är lagligt!

Friköpt parhus/radhus så finns ofta en förening som har ansvar för själva området utanför hustomterna, då brukar det oxå finnas en avgift för skötsel och underhåll, snöskottning, gräsklippning o sådant.

Har du villa har du förmånen att skotta, klippa,rensa, gräva själv.. och det är inte helt ovanligt med vägförening, för skötsel och snöröjning av gemensamma vägar ut till allmän väg.

För unga par i barnåldern och hyfsad ekonomi är det en fördel med förening som sköter området och man betalar bara sin avgift.. får mer tid till barn/familj.

En bonus är/kan vara att det bor andra par i samma ålder med barn som man kan umgås med!

Ljuva dröm att som en svensk se ut, att få lära sig att veta hut.

Anmäl
2015-03-10 09:01 #6 av: Maria

Vi bor i ett vanligt radhusområde där de flesta husen är friköpta. Det vill säga att vi äger våra hus helt. 

Vi betalar en samfällighetsavgift på 5 700 per kvartal. Då ingår fjärrvärme, vatten, skötsel av området, snöskottning, sophämtning, Com Hem, gemensam stor tvättstuga, parkering med motorvärmare, all service som byte av gatubelysning och underhåll med mera.

Det enda vi betalar separat är vår hushållsel vilket inte blir många kronor då vi har gasolspis och lågenergilampor både ute och inne Skämtar

Jag tycker det är väldigt bekvämt.

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.