Teknik & Media

Elspikar - hjälp

2014-05-15 00:07 #0 av: The_pearl

Behöver hjälp av en elektriker!
Någonting är konstigt med elen i min lägenhet. Tycker att elprylar går isönder så lekande lätt ofta. Det retar mig. Sen har jag även problem med att lampor slocknar när jag kopplar in en annan elpryl.
Tex lampan är tänd i köksfönstret. Jag tänder lampan i taket och då kan lampan i fönstret slockna. Eller om jag kopplar in ex elvispen vid vaskens uttag. Samma händer alltså i alla rum... har glödlampor som går itu väldigt ofta, olika lampor. Har en dator som mystiskt dött där vi misstänker elproblem.
Har hört talas om elspikar. Vad är det egentligen och hur åtgärdar man det? Hur bevisar man att det är elfel som tagit isönder ens prylar, om det nu är det vill säga...

Har haft elektriker här och dom begrep ingenting... de bytade ut eluttagen och vissa strömbrytare. Samma problem finns alltså kvar.
bor i en hyresrätt som dessutom är rätt gammal!

Tacksam för hjälp!
Blir galen av alla saker som behövs bytas ut inom orimlig tid.
Känns även otryggt med ev. el som flippar...

Anmäl
2014-05-15 11:29 #1 av: Niklas

Du kanske kan ställa frågan i den här tråden också:

http://hemmet.ifokus.se/discussions/5362a0efce12c45aff002539-hjalp-med-el-systemet?discussions-2

Vänliga hälsningar, Niklas
» Värd för iPad for Work, Mobile Photography & How to....

Anmäl
2014-05-15 11:58 #2 av: Tant Grön

Bodde för många år sedan i en lägenhet där lamporna gick sönder väldigt ofta. Frågade en elektriker och han sa att jag troligen bodde nära en transformatorstation.
Men att en lampa slocknar när du tänder en annan låter väldigt mystiskt.

Anmäl
2014-05-16 04:00 #3 av: annia1

Nu är inte jag elektriker och jag kan inte rätta termer. 

Jag har aldrig hört talas om att lampor släcks på det sätt som du beskriver. Min första reaktion på det är att det felkopplat. Att nån sorts vidarekoppling saknas. Det är nåt som en elektriker bör kunna kolla.

Andra reaktion eftersom det gäller överallt är att det är för låg strömstyrka generellt. Det bör en elektriker kunna mäta upp. Att det sätts nån mätutrustning på nån lampa som släcks och kolla vilken strömstyrka som finns när den lyser och sen se vad det är när den släcks. 
Båda delarna är nåt som bör gå via hyresvärden. 

När det gäller elspikar så vet jag inte riktigt hur jag ska förklara det. Man ska ha någorlunda jämn tillförsel av el hela tiden, men en elspik är en topp eller vad jag ska kalla det. Om du tänker dig en blixt sommartid, kommer snabbt och tillfälligt. Så funkar även "spikar" kommer snabbt och tillfälligt, men dom är ju inte så starka som blixtrar. Elspikar kan nog komma överallt och normalt sett så klarar elektriska saker enstaka spikar då och då, men kommer de ofta så blir det större påfrestningar.

Vet inte om det egentligen finns nåt som kan ta bort alla spikar. Finns apparater man kan köpa och koppla in, men är det mycket spikar så tror jag inte dom håller så länge. Vilka apparater som finns bör en elfirma kunna svara på.

Tant Grön skriver om transformatorstation, är nog lika som när man har en elslukande industri i närheten. Det kan också påverka att strömtillförseln blir ojämn och kommer mer spikar. Jag vet här där jag bor att lampor ibland blinkar och det beror troligen på industrin. Nu har dom dragit ner så det är inte ofta som det har varit.

Men bästa är nog att prata med hyresvärden och be att det kommer dit elektriker igen och kollar över. Jag utgår ifrån att dom kollade att du har rätt styrka på proppar/säkringar när dom var där.

Played for a fool!

Anmäl
2014-05-16 09:40 #4 av: Jalking

Min första reaktion är att det där inte är friskt på ett farligt sätt. Ring hyresvärden och få dit en kompetent elektriker NU! Innan det blir en brand eller någon får en elchock. Ge dig inte med kommentarer typ "så har det alltid varit" eller andra undanflykter.

Anmäl
2014-05-17 15:44 #5 av: m2studio

TS jag är Elektriker.

#2 av Tant Grön den där förklaringen angående Transformator är bara skitsnack, helt fel.

TS Dina Elproblem kan beror på många olika faktorer och om du är i Stockholm då kanske jag kan titta på din El-system och om du inte bor Stockholm då får du min telefonnummer och jag förklara några saker. Men slutända du behöver en Behörig Elektriker och inte bara dem som kalla sig "Elektriker" att mäta din EL-system och åtgärda felet.

Du har problem med kopplingar som vi säger felkoppling och feldelning som numme #3 av annia1 nämnde. Sedan man ska med hjälp av Isolations mätare 

kolla att din EL- system har rätt isolation. Mycket fel på EL-delninig 

orsakar detta och Ström delas inte jämn.

Skicka ett meddelande så får du mitt telefonnummer.

Jag tror på många saker som inte syns. Ha öppen sinne.

Vi tror, ser,hör och mm, men vi förstår ej i vilken värld vi lever.

Anmäl
2014-05-19 09:04 #6 av: KimE

Låter som jordfel eller hög belastning på olika faser.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.