Sommar & Sol och allt annat

Från lägenhet till hus. Hur känns sig trygg?

2014-02-01 05:38 #0 av: Bondkaka

Har bott endast kort tid under min uppväxt i hus som legat avsides och tyckte det kändes otäckt om man var ensam om natten.

Har annars bott hela mitt liv (24 år) i lägenhet och ska nu inom snar framtid flytta till hus med min sambo.

Det jag oroar mig mest över är tryggheten när han jobbar nätter, blir ca 5 nätter i månaden jag ska sova själv.

En idè jag hade för att känna mig mer trygg är att sätta upp lampor längs med huset, för att få det mer upplyst på tomten.

Men finns andra idèer?

Anmäl
2014-02-01 09:21 #1 av: Nilamson

Det är så tryggt i hus! Ofta finns det ju flera utgångar och man kan hoppa ut genom ett fönster ifall det kommer en stor spindel (det farligaste som kanhända hihi). När du var barn, var det inte "ditt" hem, det var dina föräldrars. Nu kommer du och din sambo vara dem som bygger hela hemmet, bestämmer om möbler och gardiner.. Det skapar full kontroll, som i sin tur ger förutsättningar för trygghet. Jag har bott ensam ute på mörkaste landet och är fobiker. Det fungerade utmärkt! Jag älskar zombiefilmer och var ofta rädd för att det skulle dyka upp en zombie (nästan på allvar, så rädd är jag för zombies) men jag är ju vuxen, visste det aldrig skulle hända. Spindlar, vildsvin och kringvandrande mördare.. Nja, tveksamt om detta egentligen är ett reellt hot. Två nätter bad jag en vän sova över, eftersom jag var ledsen och kände extra orolig över att vara ensam men framförallt kände jag TRYGGHET. Det var mitt eget hen, min egen trädgård, vind, garageuppfart mm. Lycka till och njut av nya boendet!

Anmäl
2014-02-01 09:36 #2 av: Bondkaka

Tack så himla mycket för de vältänkta orden! :)

Låter väldigt bra det och tror det hela är en vanesak i början, tar nog lite tid att vänja sig vid att man bor i hus.. men gud vad jag längtar tills dess, få bestämma helt själv hur vi vill ha det :D

Anmäl
2014-02-01 09:57 #3 av: VildaVittra

En riktigt bra pannlampa är guld i mörkret då ser man allt.

Jag var jätterädd i början när jag flyttade från Sthlm till ett litet hus på landsbygden, men man vänjer sig. Numera bor jag på ett gravfält i ett litet torp från 1700-talet med en gnisslande vindflöjel långt från närmaste granne. Cool

Jag har förvisso tre hundar som jag inte tränat bort skall på, för jag vill att de ska skälla om det kommer någon. Men kanske ett djur vore något så du inte är ensam och som du kan skylla ljud på? "Ähh, det var bara kissen som hade ner något" istället för "Det är en zombie på väg in genom köksfönstret".

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-02-01 14:47 #4 av: thildatessie

jag förstår hur du känner! min förra sambo jobbade borta väldigt mycket och jag hade då en kompis hos mig.. hade katterna då och det var som #3 säger skönt att ha någon att skylla på Glad Nu har jag en ny sambo som är hemma med mig och 2 stora hundar som vaktar. Jag är lika nojjig och mörkrädd fortfarande och det är nog bara sån jag är........ Lycka till, det är underbart att bo i hus!

Anmäl
2014-02-01 17:28 #5 av: [Mustangcab]

Skaffa ett larm som du kan ha på när du lägger dig. Det har vi. Vi har även fasadbelysning runtom huset då det är skog på baksidan. Även en 500 W lampa med rörelsedetektor som tänds om det är något som närmar  sig huset. Detta gäller även djur. Och lampor med rörelsedetektorer på huset ifall det hinner mörkna innan vi kommer hem. Du kan även har timrar som tänder ljuset åt dig.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2014-02-01 22:15 #6 av: Bondkaka

Åh det lät som en riktigt bra idè med fasadbelysning som tänds av rörelser från både djur och människor, tack för tipset! :)

Larm är även bra nattetid, skulle nog kännas rätt tryggt också.

Jag brukar ha någon lampa tänd om natten även i lägenheten, då det känns tryggast och lätt att se när man ska upp om natten på toa.

Anmäl
2014-02-02 17:48 #7 av: [Rumpstek]

Jag blev faktiskt mindre mörkrädd och rädd i allmänhet efter att ha bott i hus.

Jag är iofs glad över att bo i lägenhet nu, mindre risk för att zombier tar sig in.

Anmäl
2014-02-02 18:07 #8 av: VildaVittra

#7 Du har alltså inte sett Shaun of the Dead? Där var dom inte ens trygga på puben. Cool

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anmäl
2014-02-02 18:09 #9 av: [Rumpstek]

#8 Jag hårdtränar även i att bete mig som en zombie så de inte äter upp mig. Det fungerar speciellt bra sent på natten.

Anmäl
2014-02-02 19:49 #10 av: Gasoline

Vad är det som du är rädd för, egentligen?

Jag har alltid varit mörkrädd och är fortfarande otroligt mörkrädd. Jag bor på landet och inga nära grannar eller gatulampor, vilket var både jobbigt och läskigt i början då jag är mörkrädd.

Mörkret i huset på kvällarna börjar jag vänja mig med, men när jag flyttade hit så var hela undervåningen upptänd när sambon var på jobbet. Men visst, jag blir lite rädd när det börjar knaka i huset eller någon dörr öppnas mystiskt (huset är gammalt och rör sig ytterst lite ibland, vilket kan göra att dörrarna inte går att stänga ordentligt och ibland går upp utav sig själv)

Däremot är jag fortfarande rädd för mörkret utanför huset. Jag försöker att träna och vänja mig vid mörkret genom att inte springa till bilen (när det är mörkt går jag nästan bara mellan huset och bilen) och att försöka tänka glada tankar, alternativt sjunga, när jag går ut genom dörren.

Men förhoppningsvis kommer jag någon gång lära mig att mörkret inte är farligt :-)

Anmäl
2014-02-14 18:41 #11 av: Siggebus

Angående de där lamporna utomhus som tänds när människa eller djur närmar sig - ingen bra idé att de reagerar på djur (katter, hundar, rävar etc)
Då kommer du att tro att en inkräktare är på väg varje gång lamporna tänds trots att det bara är en katt! Lipar
Köp lampor med en rörelsevakt som antingen INTE reagerar på smådjur eller att det går att ställa in.

Anmäl
2014-02-14 19:40 #12 av: [Mustangcab]

# 11 Det går att ställa känsligheten men meningen med dem är att de ska lysa upp för dem som kommer. Är man inte välkommen så sticker man när de slås på.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2014-02-14 19:49 #13 av: Siggebus

#12
Japp, I know Glad
Det finns dock olika sorter - som jag skrev så bör man välja dem man kan ställa in annars är risken stor man får stora "hispan" varje gång en katt traskar förbi Glad

Anmäl
2014-02-14 19:54 #14 av: [Mustangcab]

"# 13 Du låter som min grannfru. Hon skulle inte vilja ha en sådan för var gång den tändes så skulle hon tro att det var någon som kom för att mörda henneSkrattarDen tanken har aldrig slagit mig trots att jag blivit rånad i bil utomlands.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl
2014-02-14 20:35 #15 av: Siggebus

#14
Njaaaee - själv har jag inte haft en sådan men min gubbes gamla mormor hade en sort som inte gick att ställa in och varje gång någon av katterna tassade runt där ute (de hade 5-6 stycken) så tändes lampan och hon flög upp ur fåtöljen för att se vem det var Skrattar

Anmäl
2014-02-14 21:20 #16 av: [Mustangcab]

Det är en sådan vi har men inte 17 bryr jag mig om det. Vi har ingen väg där.

Medarbetare på Britter i fokus, Dokumentärer i fokus, Neurologiska sjukdomar i fokus

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.