Etikettinredning-design
Läst 4800 ggr
Devya
2019-05-23, 09:42

Två olika kök - vilket är bättre?

Vi försöker nu bestämma oss hur vi ska planera vårt kök och har fått två olika förslag. Den ena är gjord av en som ha jobbat i över 20 år med kök och den andra är gjord av två arkitekter. Jag tycker om båda men de har båda för-och nackdelar. Jag vet inte om det går att få det helt perfekt och det måste jag nog bara acceptera. Färgerna och material stämmer inte överens om hur vi nu vill ha det då vi tänker i samma veva skaffa nytt golv. Den första bilden är då professionellt gjort. Många skåp vilket jag fullständigt älskar. I det där köket finns utrymme för ett stort kylskåp och en lika stor frys. De står vid ugnen och mikron. Ett minus är väl att det står inte så nära spisen samt att det kanske ser lite för "trångt" ut men det kan eventuellt fixas bara man väljer rätt material och färger.

Devya
2019-05-23, 09:45
#1

Det här är det andra alternativet, gjort av arkitekterna. Väldigt stilfullt och snyggt men inget utrymme för en frys och mindre arbetsyta tycker jag. Köksön lär knappast bli använd då vi har en nu och vi använder den aldrig. Mindre skåputrymme också. Ena dörren man ser där leder till en hall.

Niklas
2019-05-23, 10:03
#2

Du skriver att köksön aldrig kommer att bli använd. Eftersom vatten och diskho är där tror jag att du har fel. Jag gissar att er nuvarande oanvända köksö inte har någon sån viktig funktion. Spisen i bild två ser ut att sakna fläkt om den inte är infälld i bänkskivan på något sätt.


Vänliga hälsningar, Niklas
Ha en bra dag! 🎈www.runkartan.se

Devya
2019-05-23, 10:09
#3

#2 Vår nuvarande köksö har också en diskho i sig faktiskt men vi sitter ändå aldrig vid den. Det är mest den funktionen jag finner onödig. Varken jag eller min man väljer att sitta där vid frukost eller middag. Vi har en liten dotter så vi tycker om att sitta som en familj vid köksön går det inte riktigt att göra så. Plus att även om det är bara jag och min man så vill vi sitta emot varandra då vi pratar med varandra vid middagsbordet. :) Det stämmer att en fläkt saknas på andra bilden så där förlorar vi mer skåputrymme.😆

Zadeira
2019-05-23, 10:19
#4

Jag hade själv trivts bättre med det första. Verkar mer praktiskt tycker jag, många skåp, plats för stor kyl och frys. Det hade vunnit min röst om jag skulle bo med det!

Mina egengjorda armband hittar du här https://www.etsy.com/shop/zadeiradesign

eller på instagram under användaren @zadeiradesign

Sindri
2019-05-23, 11:00
#5

Jag tycker inte något är så himla bra, men vet ju inte vilka förutsättningar ni har med t ex avlopp.

Kök 1 ger ett varmare intryck även om jag inte är ett fan av helt släta kök, men det blir ju lättstädat. Att ha ugnarna långt borta från häll och diskbänk är inte vidare praktiskt. Det kommer ut ånga från ugnen när man öppnar luckan och den bör ha nära till fläkten. Det saknas också avställningsyta för varma saker man tar fram ur ugnen. Mikro högt upp är inte så praktiskt. Är man kort, som jag eller som barn, så spiller man lätt ut från en tallrik man skall lyfta högt. 

Förslag 2 utan frys är definitivt sämre.
Skulle aldrig ha en köksö med bara spis eller bara disk, helt värdelöst, det blir mycket slabb på golvet. En köksö med spis innebär en fläkt mitt i taket. En köksö syns, det är bättre att ha den som extra arbetsbänk, eller serveringsbänk, där kan man ställa ett fruktfat eller annat snyggt när man inte använder den. Det finns fläktar som sitter bredvid spisen och skall dra ångan och oset nedåt, men vet ej hur bra de är. 

Jag rekommenderar alla att använda IKEAs köksplaneringsverktyg, finns på nätet. Logga in och planera, ritningen sparas i ett helt år från varje gång du sparar den. Man lägger in mått på väggar, takhöjd, dörrar fönster, ev konstiga mellanväggar och hörn etc. Man kan ha flera olika varianter på gång och jämföra. Det går att se köket i 3D också. Man kan boka gratis hjälp på varuhus och gå dit flera gånger och justera. IKEA har sina begränsningar och bestämmelser, men vi är supernöjda med vårt IKEA-kök och killarna som installerade det. Tog fem dagar och de frågade hela tiden om tveksamheter, anpassade sig efter saker som vi upptäckte, städade varje dag efter sig. 

Vi är tyvärr missnöjda med det köket som kostade mer än tre gånger så mycket och byggdes av en ”fin” köksfirma med deras rekommenderade hantverkare. Det är snyggt, har massor med skåp, skåp upp i tak, sockellådor, stora arbetsytor, men det finns hur många fel som helst att anmärka på. De har dessutom sabbat dörrkarmar och golv på andra ställen i huset, flyttat en stor möbel på fel sätt och sabbat den, beställt fel, byggt fel, monterat fel, och skitat ner så oerhört, inte städat, använt våra redskap. Trots prisavdrag (vi orkade inte göra om det som blev fel, och bråka mer) blev det alltså mer än tre gånger så dyrt som IKEA-köket. Det tog sex veckor och vi var bortresta då, det gör vi heller aldrig om.

Det viktigaste är att ni vet hur ni använder köket, hur ni går och rör er, hur ni lagar mat, om köket skall ha andra funktioner etc. Även om det inte blir ett IKEA-kök är deras planeringsverktyg toppen att utgå ifrån. Då får ni ett hum om hur ni vill ha det.

Devya
2019-05-23, 11:01
#6

#4 Jag lutar mot samma faktiskt. Jag älskar att ha många skåp och jag tycker om då det är mer öppet och man behöver inte gå runt köksön för att gå och lägga mat på bordet. Min man lutar dock mot alternativ två och visst förstår jag honom också. Det är ju väldigt vackert men jag vet inte hur praktiskt det lär bli för en familj på tre personer som senare lär utökas med en till person. :)

Devya
2019-05-23, 11:27
#7

#5 Jag måste säga att ingendera av alternativen är perfekt. Vi har sett en massa andra planlösningar som har varit bra mycket värre. De här är de två bästa lösningarna som vi har fastnat för.

Problemet ligger mycket i alla dörröppningar vi har (vi har 3 stycken) och vart fönstret ligger. Det är en väldigt mörk lägenhet så vi vill inte göra så att det kommer mindre ljus in i köket. Då fönstret ligger väldigt lågt ner så kan vi inte heller lägger något under fönstret. Det förminskar våra möjligheter att fullständigt utnyttja utrummet.

Avloppet är lätt fixat då vi ändå ska ta ut hela golvet och lägga in ett nytt. Så det är inte ett större problem för oss.

Mikron ligger inte så högt uppe som man kan tro. Det har fixats enligt min höjd så att jag inte ska behöva hålla på och sträcka på mig då jag ska tvätta mikron! Jag har städat i andra hem där mikron har varit bra längre upp och gjort det väldigt svårt för mig att städa.

Det med ånga och dylikt är något vi borde hålla i åtanke. Det ska jag diskutera med min man!

Vi borde väl gå till Ikea men efter att ha varit till 4 olika ställen samt diskuterat med dessa arkitekter, börjar vi nu bli lite trötta och vi har en deadline då ett par andra grejer ska fixas samtidigt som köket blir renoverat. Vi måste kanske dock in en sväng till ikea över helgen och se om de har något smart att tillägga! Man vet ju aldrig. Vi vill dock inte ha ett ikea kök då vår vän har ett sådant och det börjar redan nu gå sönder efter 4 år. De har åtminstone inte varit nöjda med kvaliteten men sen beror det säkert på vad man väljer.  Det finns väl en del att välja på.

Det kök som vi nu har är ett billigt kök och det är i dåligt skick efter bara några år. Så vi skulle jättegärna vilja satsa på kvalitet den här gången. De som har designat det första köket har fått väldigt bra kritik från min mans kollegor som har använt sig av dem. Så man får ju hoppas att det stämmer då. Men, det blir nog en tur till Ikea oberoende och som sagt se om de har något bra att tillägga! :)

Jag försökte sen använda mig av ikeas planeringsverktyg men det var inget för mig. Jag får ha min man att leka på med det programmet. :D Men även om vi använder oss av det så vet vi inte alls hur vi ska planera köket då det känns som det inte finns flera alternativ… Om vi inte bara flyttar och köper ett nytt hus! 😂

Sindri
2019-05-23, 11:37
#8

En person som jobbat 20 år med att bygga kök tycker jag känns som ett tryggare val än en arkitekt. Arkitekter är så trendkänsliga och går mer på vad som är mode, och så kan man inte resonera med kök, tycker jag. 
Ja, jag ser nu att mikron inte sitter så högt som man brukar sätta dem, det är nog ok.
Mycket skåp går inte att överskatta. När våra barn var små hade de ett eget skåp i köket där de hade leksaker och egna skålar, vispar, kastruller etc. De ville alltid laga mat när jag gjorde det. Så småningom blev det egen matlagningspall och riktiga grejer. Var värt all extra tid det tog - alla fyra är duktiga på att laga mat och de är måna om att äta bra.

Konstigt med IKEA - vi har 10 års garanti på vårt! Tycker dina vänner skall reklamera hos IKEA.

Hoppas du låter oss "följa med" på resan mot nytt kök och visar oss slutresultatet sen.

Devya
2019-05-23, 11:46
#9

#8 Jo, och de här arkitekterna är väldigt unga (i 20 års åldern) så jag litar inte riktigt på att de vet vad de håller på med. De behöver nog lite mer erfarenhet innan jag skulle våga lita helt och hållet på deras design.  Deras design känns också lite mer passande för ett par som inte planerar att ha barn. Snyggt och stilfullt men inte praktiskt om man har små barn som strax ska börja på och krypa. Den där köksön skulle liksom vara lite i vägen för mig om min flicka skulle välja att sitta där bakom. :D Sådana tankar rullar på i mitt huvud, haha.

Jag vill jättegärna sen att mitt barn har sitt eget skåp och dylikt i köket. Det hade jag faktiskt tänkt på redan för jag vill att min dotter får vara med då jag är där och håller på sen.

Det kan ju hända att vår vän hade otur? Ska dock definitivt säga åt dem att gå och kolla med ikea. Det har de nämligen inte gjort!

Jag ska nog uppdatera här vartefter det går framåt! Förhoppningsvis blir vi lite klokare så småningom, hehe.

Sindri
2019-05-23, 13:24
#10

Ojoj, är de ens färdiga arkitekter?

Köksö är trendigt och då ritar man köksö, liksom allt kakel i brunt och beige. Utan att at hänsyn till omgivande rum, eller till funktionalitet.
Kök skall byggas av någon som använt ett sånt mycket. Jag tror också att en person som byggt kök i 20 år är lite mer flexibel och hittar lösningar, men vet inte alltid hur det ser ut när man river i golvet.
Jag gissar att kök nr 1 inte är helt stelbent, utan kan modifieras efter behov och omprioriteringar.

Synd att du inte kommer överens med IKEAs planeringsverktyg - jag tycker det är helt magiskt, och skulle gärna rita fler kök med det. 
Jag tycker också de har flera bra lösningar, som t ex lådinredning, lådavdelare,  små lådor innanför större lådor (för att få ett bättre helhetsintryck i köket) städskåpsinredningen älskar jag, hinkar och burkar att sortera saker i. Deras antiglidmatta till lådor och skåp är jättebra och kostar en bråkdel av vad andra kökstillverkare tar.
Jag var lite skeptisk till lådor under diskbänken, men ångrar så att vi inte valde det även i det dyra köket.

Kommer snickare att platsbygga eller använder han ett etablerat köksmärke?
Vi kunde ändra hur vi ville i vårt dyra kök, men designern sa inte ett ord om hur mycket dyrare det skulle bli. Så fråga hela tiden - Vad kostar det?
Vårt dyra kök har också omotiverat korta lådor, fattar inte alls varför, så i vissa där jag räknat med att få in det-och-det så ryms det inte alls. 
Vi har en del skåpdörrar med lådor innanför i dyra köket - helt värdelöst, IKEA-köket har bara lådor i underskåpen.

Niklas
2019-05-23, 14:42
#11

#3: Jag missuppfattade ”använder”. För mig betydde det främst att använda ön som en arbetsplats vid matlagning. Att ni inte använder den att sitta vid och äta förstår jag. Det vill jag hellre ha en matplats till.


Vänliga hälsningar, Niklas
Ha en bra dag! 🎈www.runkartan.se

Sindri
2019-05-23, 17:37
#12

Ja, men en ö med spis eller häll innebär alltid att flytta råvaror eller färdiglagad mat över ett golv, vilket innebär spillrisk. Har man dessutom små barn som kryper omkring benen är det läskigt. Därför gillar jag inte heller kök 1 med ugnarna och kyl och frys långt ifrån bänkarna och ingen som helst avställningsyta för heta grejer, eller de saker som skall tas ut ur kyl och frys. Man behöver öppna kylen och plocka fram kanske 3-4-5 saker. Det blir ett himla spring till närmsta bänk.

En köksö kan man ha om man gillar, men till andra grejor. Där kan man stå och hänga med drink om man har gäster och vill "vara med", ställa fram färdiga saker som skall dukas ut etc.

Devya
2019-05-23, 18:11
#13

#10 Jag hade skrivit ett så otroligt långt svar och så försvann det. Aah, irriterande!

Arkitekterna är färdiga med sin utbildning och har redan hunnit jobbat ett par år. De är duktiga men kök är ju inte något de har specialiserat sig på utan de har inriktat sig på annat och därmed är väl inte deras skiss den allra bästa.  Vissa saker är inte ens möjliga att utföra eftersom det går helt enkelt inte att fixa det på det viset. Vi har en skorsten som löper från vårt kök och uppåt och den går inte att ta bort. Så det går inte riktigt att få det sådär jämt och snyggt som de har skissat upp. En del av skåpen skulle liksom sticka ut där skorstenen finns.

Jag kollade igen upp ikeas program och nu kom jag faktiskt bättre överens med den. Jag måste bara se om jag lyckas övertyga min man om att försöka hitta en lösning som passar oss lite bättre. Just nu har ingen lyckats få till det så som vi vill men det är mest på grund av hur udda vårt kök är.

Lådor under diskbänken är nog inget för mig. Jag spiller alltid vatten då jag ska diska nappflaskorna och dylikt så om vi hade lådor skulle säkert vatten hitta in i lådorna… På något vis lyckas ju matrester redan hitta in i bestickslådorna.

Sen är jag inte heller så förtjust med lådor i en låda. Om du nu menar det där att man måste först dra ut den stora lådan och där inne finns ännu en låda som man måste dra ut om man har något där som man behöver. Det ser skitsnyggt ut men man förlorar också väldigt mycket skåputrymme på det viset plus att jag skulle bli lite tokig på att jag behövde öppna två lådor för att komma dit jag vill. Det där är ju en smakfråga förstås men för mig skulle det inte riktigt passa och min man tyckte likadant då vi diskuterade det alternativet.

Då vi har kommit överens om hur vi vill ha köket så kommer det att godkännas och skrivas under, priset finns med i det kontrakt vi skriver under förstås. Det kommer ju att beställas och fixas så det blir ju inte lätt att bara ändra om något sedan då det redan har blivit gjort. Så vi måste nog nu redan tänka noga igenom vad vi vill ha.

Devya
2019-05-23, 18:14
#14

#11 Ah, då förstår jag. :)

#12 Jag måste dock ändå plocka saker ut ur kylskåpet för att sätta det vid diskhon eller dylikt. Det blir ändå lite springande som det är nu men det tycker jag inte är så farligt faktiskt.  Då finns det också en bänk just intill kylskåpet  men av någon anledning använder jag aldrig den, lite lustigt det där egentligen då jag tänker på det… Men det är något jag bör tänka på samt diskutera med min man om.

Oberoende så gillar jag inte köksöar av någon orsak. Kanske om det går att flytta på den haha. :D

Sindri
2019-05-23, 18:34
#15

Jag hade också skrivit ett längre svar längre upp i tråden som försvann, har lärt mig att skriva i word och kopiera in sedan om man tror man skall skriva långa svar.

Om lådorna är stängda kommer du inte att kunna spilla vatten i dem, bänkskivan går alltid ut några cm över underskåpen.
Men vill du inte (jag har inte det i köket mitt permanenta boende) så har faktiskt IKEA en smart plastlåda man fäster i sidan på skåpväggen, där man kan lägga extra trasor, borstar etc.
https://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/40241795/
Hålen passar inte på våra skåp, men maken lyckades få in den i alla fall. Vi har också köpt IKEAs  kantiga sophinkar, vilket jag tycker är mer praktiskt än runda. Utrymmer under diskbänken är ju annars väldigt outnyttjat, men nu tycker jag att det är ok ändå. I en sophink har vi diskmedel, soppåsar etc. Jag är emot att ha saker lösa på golv och hyllor, de liksom rymmer omkring. 

I överskåpen har jag samlat torrvaror efter användning i stora plastlådor (som man får gratis i affären när de fyller på lösgodis), och det underlättar. Eftersom jag är kort så tar jag ner en hel låda med t ex  nötter eller kryddor istället för att famla bakom saker i skåpet.
Jag har också skåp ända upp i taket. Visserligen når jag inte, men det är bra till saker man inte använder ofta, t ex jultallrikar eller påfyllning på specerier. Bättre än att ha en hylla som samlar damm. Ser att det ä inritat i båda köken och det är smart.

IKEAs karusellskåp är nog ändå det bästa som finns om man har hörn i köket. Det är synd att det inte har tre hyllor, för man får faktiskt in det om man inte har en enorm syltgryta att stoppa in. Men så bra det funkar annars. Den är inte riktigt så flexibel som de gör sken av. Det borde finnas fler hål att flytta hyllorna till, men jag skall försöka ordna det på min.
Har ni tid tycker jag ni skall gå runt i IKEAs köksutställning, för det finns faktiskt många otroligt fiffiga lösningar som ni nog kan anpassa en del till ert kök fast det inte blir ett IKEA-kök.

Jag gillar de extra lådorna dels för att jag har vassa knivar i en, inte lätt för barn att komma åt, i en annan har jag kryddor liggande (i IKEAs kryddställ) och himmel så praktiskt det är.
Jag ville ha enhetligt fyra lådor i alla nederdelar och det här blev ett sätt att få det att se likadant ut. Man behöver givetvis inte ha innerlådan, men jag gillar inte att stapla saker på varandra.

Devya
2019-05-26, 10:24
#16

Har nu pysslat lite med ikeas planeringsverktyg och kommit upp med det här. Jag ville inte ha skåp som blockera ljuset från fönstret så jag har bara enkla hyllor där ovanför diskhon. Kylskåpets placering är bredvid ugnen och mikron men känns inte ideal att ha den där. Skulle det fungera att ha den på andra sidan då det nu där finns en liten arbetsyta? Så att om man vill ha en smörgås går det lätt att öppna kylskåpet och sätta diverse ting där bredvid. Det blir inte så trångt som det ser ut att vara där vid dörrarna! Det finns mycket mera utrymme där emellan men orkade inte fixa det felet.😆

Sindri
2019-05-26, 11:35
#17

Har du frysen på ett ställe och kylen på ett annat?
Visst kan man ha kyl/frys på annat ställe än övriga skåp, så har vi i IKEA-köket. Viktigt är dock att man har en liten avställningsyta så man slipper springa med varenda grej som skall in/ut.

Har du fönster ovanför diskbänken också? Visst ser det trevligt och luftigt ut med öppna hyllor. Jag hade det i förra bostaden, men allvarligt, med små barn man hinner inte damma och hålla rent. Behöver du ha någonting där, du har ju rätt mycket skåputrymme ändå?
Det är ju ett hörn i köket - se till att du får ett vettigt hörnskåp där, med något som kan dras ut eller snurras. Skåp man skall krypa in i för att ta fram grejor är helt värdelösa. Det finns fler än IKEA som har bra lösningar.
Annars ser det ju ut att finnas mycket skåp och mycket arbetsutrymme. Och det är trevligt med ett kök som liksom omfamnar matplatsen.

Devya
2019-05-26, 12:58
#18

#17 Frysen och kylskåpet kan vara på samma sida och det finns då en liten avställningsyta mellan dem två som du ser på bilden där till höger. Alternativt att man skulle sätta kylskåpet bredvid ugnen. Vet som sagt inte vad som är bättre.

Nej, inget fönster ovanför diskbänken men där en bit ifrån så finns det ett fönster. Passligt avstånd så att det blir inget klott på fönstret.

Jag skulle vilja ha något där ovanför diskhon, men kanske inte vanliga hyllor utan något där jag kan lägga sådant som jag diskat, för att rinna av lite. Typ alla flaskor jag måste sterilisera. Något jag eventuellt kunde prata om med dem på ikea, om vad för sorts lösningar som finns för det. För jag vill inte ha några klumpiga skåp där. :)

Jag vill inte ha en såndär grej som kan dras ut eller snurras ut från hörnskåpet. Vi har haft en sådan i vår förra lägenhet och både jag och min man blev så himla förbannad på eländet att vi ville slita ut det i slutändan. Jag vet inte hur många gånger saker och ting försvann för att de föll av den där rullgrejen! Jag tittade efter men hittade ändå inget, haha. Först då jag tog ut räcket helt och hållet för att städa där så hittade det jag hade blivit av med för flera månader sedan! :D Nu har vi endast ett vanligt djupt skåp i hörnet vilket vi tycker mycket bättre om plus att mycket får plats där. Där har vi all kattmat (köper kattmat så det vara i över ett halvår) samt köksmaskiner som används bara några få gånger om året, så vi behöver ju inte alltid dra ut något därifrån. Det blir alltså för sådant som sällan används. Sådant som vi använder varje vecka sätts på en vettigare plats för visst kan det annars bli irriterande. :)

Smaksak det där förstår jag. :)

Jo, det jag har pysslat ihop har många skåp och mycket mer arbetsutrymme vilket jag tycker om. Jag gillar hur matbordet kommer lite där i mitten av allt. Det känns lite mera öppet på något vis men jag vet inte hur praktiskt det sen är för lilla jag är ju inte ett proffs då det kommer till sådant här. 😂

Sindri
2019-05-26, 14:05
#19

Ja, men du är ju proffs på ditt eget användande av ditt kök, det är det som räknas. 😃

Att ha kyl och frys på varsin sida om en bänk tycker jag är en strålande idé. Att öppna kylen och nå förbi ugnen för att ställa grejer på bänken är bökigt. Jag vet, för jag har en frys ivägen. Snart kommer du att få göra en massa saker med bara en hand och ja, du vet…..
Skåpet bredvid ugnen kan bli ett utdragbart speceriskåp, det har jag länge drömt om. Eller bara ett skåp med hyllor för specerier, stora grytor, kanske för att kunna ställa undan brödrost, vattenkokare etc

Varför inte ett vanligt hederligt gammalt diskställ att ställa flaskor och annan disk på. Många tycker det är fult, men jag tycker det är så skönt. Typ detta med bricka under för att skydda bänken.
https://fyndiq.se/product/361840-diskstall-44-x-26-x-37-cm/

Jag håller också envist fast vid det gamla torkutrymmet ovanför kyl och frys. Förr var det ett galler där som man kunde ta bort, nu skall värmen ledas förbi överskåpen och ut, men jag har mellanrummet ovanför kyl och frys. Där torkar jag örter, svamp och även vattenflaskor som skall sluttorka.

När man började planera våra standardiserade kök på 60-talet var en stor idé att man skulle "spara på stegen". Det blev lösningar som jag inte tycker är så bra idag. Jag rör mig gärna omkring i köket (men inte med heta kastruller och stekpannor) så där ser jag inget fel med att ha kyl och frys i en annan del av köket än ugn och disk.

I mitt IKEA-kök tänkte jag först ha rullbord att lasta grejer på, eftersom jag inte har någon bänk bredvid kylen, men nu har jag en annan bänk på avställningsavstånd så det funkar bra.

Sånt som skall sköljas innan du bereder det kan flyttas över bänk hela vägen till ugnen/spisen, väldigt skönt. Om du bakar är det också bra att ha en så pass stor och fri yta nära ugnen. Skönt att ni kan ha inbyggd mikro och slipper det på bänken.

Tänk också på det här med kontakter på väggarna. Man kan inte ha för mycket! Det finns snygga hörnkontakter https://www.eldirekt.se/elmaterial/eluttag/exxact-vagguttag/exxact-hornbox-med-eluttag
även med USB-uttag
https://www.eldirekt.se/elmaterial/eluttag/ovriga-uttag/hornbox-med-usb-eluttag Önskar jag hade sett det för ett halvår sedan….

Även om ni inte nu planerar att ha någon maskin på bänken mellan kyl och frys så skulle jag sätta en kontakt där i alla fall. Man vet aldrig hur man tänker om  ett par år, och det blir knappast någon merkostnad.

Devya
2019-05-26, 14:44
#20

#19 Det stämmer förstås! Det är väl jag och min man som borde veta bäst om hur vi kommer att använda vårt kök. Dock jättefint med input från olika håll för ibland kan man missa något viktigt.

Uhh, det där med utdragbart specerieskåp är något jag faktiskt skulle vilja ha. Måste diskutera det med min man. Jättefin idé!

Ett vanligt diskställ skulle också fungera. Jag är inte emot den idén så det tåls att fundera på, faktiskt.

Vi vill definitivt ha en del kontakter här och där och definitivt där mellan kylskåpet och frysen. Jag håller definitivt med dig om det, man kan inte ha för många!

Oberoende så tycker jag att jag har mest fastnat för det som jag har själv knåpat ihop med ikeas 3D planeringskök. Och det är tack vare dina råd! Jag fick faktiskt tänka om en hel del och kasta bort gamla idéer och börja om från början vilket tydligen har fungerat då det här känns bäst just nu. Det finns säkert en del att fundera på ännu men det känns som jag är på rätt väg! :) Kom gärna med mer input om du råkar ha något mer! ;D

Sindri
2019-05-26, 15:53
#21

Vad kul att du gav dig i kast med det igen! Hoppas din man gillar det också. Jag tycker det ser trevligt och praktiskt ut. Jag älskar IKEAs planeringsverktyg, man kan planerna även med vanliga möbler.
Jag har ritat "bostäder" sedan jag var liten, och  ett hus som vi aldrig byggde, men faktiskt ett hus som blivit byggt, men med hjälp av en byggnadsingenjör som gjorde ritningen "byggmöjlig".

Lovar skriva om jag kommer på mer. Blir spännande att få följa och se slutresultatet.

Niklas
2019-05-27, 11:31
#22

#16: Jag tror att det är bra att ha ugnen nära spisen. Då har man en plats att ställa varma plåtar och formar. Glöm inte att vända dörrarna till kylskåpet så att de öppnas åt andra hållet.


Vänliga hälsningar, Niklas
Ha en bra dag! 🎈www.runkartan.se

Devya
2019-05-27, 11:42
#23

#22 Det ska jag inte glömma, fick bara inte till det i programmet. :D

Niklas
2019-05-27, 11:49
#24

🙂


Vänliga hälsningar, Niklas
Ha en bra dag! 🎈www.runkartan.se

[Forest]
2019-06-10, 12:07
#25

Har inte läst andras svar lr inlägg. Jag älskar se på renoveringens program 😉 Jag gillar 2a köket men jag skulle välja ha spisen köksfläkten mer på köksön för se annat än bara glo in i kaklet. Att kunna prata med andra och göra matlagningen mer socialgrej 😊

Devya
2019-06-10, 12:21
#26

#25 Jag glor dock aldrig in i kaklet då jag lagar mat utan jag tittar på maten som jag lagar så jag skulle ändå vara osocial och inte titta upp från det jag pysslar med. :D

Jag älskar också sådana program! Jag gillar väldigt mycket House Rules just nu så det blir mycket att se på det för tillfället. :)

Devya
2019-08-22, 10:16
#27

Vi var till Ikea och hade dem att rita upp ett kök åt oss men vi fick inte det vi ville ha och det blev en massa extra delar som måste användas för att få allt att passa in vilket resulterade i en massa tomma mellanrum som inte kommer att kunna användas. Vi skulle alltså inte få in allt på en sida pga alla extra delar som behövdes sättas in.  Det blev dessutom att kosta ungefär lika mycket som från köksaffären som vi var till, men där kunde de åtminstone göra allt "custom made" och se till att utnyttja all plats vi har tillgängligt.

Garantin på ikea kök var heller inte så jättebra då man läste exakt vad garantin gällde.

Med andra ord kommer vi inte att skaffa vårt kök från ikea utan vi tänker beställa det från ett annat ställe.

Så här ska de se ut nu (dock inte träfärgen, det var min man som fick en galen idé då¨han såg ett liknande kök i köksaffären… jag vill inte ha det eländet ;D ) Vi bestämmer färgerna och sådant senare.

Edit: Det bör kanske tilläggas att "vitrinskåpet" som man ser där har "skjutdörrar" som man kan skjuta det åt sidan så att man sen har en avställningsyta om man behöver använda det.

Hjälp, min svenska har börjat försvinna då bara nederländska ord vill poppa upp i mitt huvud. Det är så svårt att skriva på svenska!

Sindri
2019-08-22, 10:55
#28

Tycker det ser bra ut. Du får plats med massor med skåp och ändå bra arbetsytor.
Nä träet ser inte kul ut 😉
Är det kyl och frys på var sin sida om vitrinskåpet? En idé - en utdragbar skiva under skåpet så du slipper öppna dörrar? Annars tror jag mer på ett rullbord, då tar du lätt med dig allt till arbetsytan. Det kanske inte finns plats i skåpet att ställa grejer som du tar ur kyl/frys.

Ser ut som ni får en stor härlig plats för matbord också.

Devya
2019-08-22, 12:18
#29

#28 Nej eller hur? Färgen är helt förfärlig, haha. Men som tur är går det där att fixa så inga problem. ;)

Det är kyl och frys på varsin sida om vitrinskåpet. Då man skjuter ena vitrinskåpsdörren åt sidan så har man mycket utrymme där på bänken så det är riktigt tillräckligt. :) Vi såg ett exempel på skåpet i köksaffären så vi vet att det är mer än tillräckligt för det vi behöver det till. :) Det är i princip lika stor yta som vi har nu där vi har kylskåpet och arbetsbänk där bredvid.

Jo, min man och jag är glada för att vi kan ha ett stort matbord! :)

Sindri
2019-08-22, 12:22
#30

Vad smart med vitrinskåpet!
När skall ni sätta igång med köket?  Om du har tid så lägg gärna upp lite bilder då och då så vi kan följa framväxten av köket.

Devya
2019-10-01, 13:59
#31

#30  Vi har nu beställt köket och så här är det bestämt att det ska se ut. Vi ska dock se till att ha en backsplash men bestämmer sen då vi har köket på plats. Antingen vit eller svart backsplash. :) Sen funderar vi att göra en feature wall på ena väggen som nu inte syns på bilden.

Vi har också  nyligen fixat nytt tak i köket och lagt dit spotlights. Måste bara målas först. Det som ska ske så småningom är att fixa väggarna. Vi tog bort en gammal skorsten så att vi har nu mera plats.

Köket kommer först i januari så det lär ta en tid men vi har en hel del som ska fixas innan dess. Då köket har satts in ska vi även lägga in nytt golv. :)

Devya
2019-10-01, 14:02
#32

Så här ser det ut just nu i vårt kök. Lite kaotiskt men det ska inte vara så för evigt tröstar jag mig med. :)

Sindri
2019-10-01, 14:03
#33

Det kommer att bli så bra! Vad härligt att du har plats för ugnar högre upp och ändå såpass mycket arbetsyta kvar.

Devya
2019-10-01, 14:09
#34

#33 Jag hoppas det! Jo, det finns tillräckligt med arbetsyta som tur är. Jag längtar efter vårt nya kök för då får jag använda vitrinskåpet för att gömma undan alla hushållsapparater jag har eller åtminstone ett par stycken. Just nu har vi så mycket att stå ute då vi jämt använder kaffemaskinen, brödrosten, vattenkokaren och dylikt. Det blir så lätt stökigt! Jag tycker om att gömma undan det mesta. Jag blir mindre stressad då. :)

Sindri
2019-10-01, 16:24
#35

Håller med dig. Skåp och lådor kan man nästan aldrig få för mycket av. Hade jag haft plats hade jag haft flera jalusiskåp på halva bänkdjupet för att gömma maskiner i. Det fanns märkligt nog i vårt originalkök från 30-talet. Vill göra mig av med vattenkokaren för  power-läget på induktionen är lika snabb. "Förhandlingar pågår" 🙂

Devya
2019-11-16, 09:22
#36

Vårt kök just nu. Nästa vecka ringer de för att säga vilket datum i december som de ska sätta in vårt nya kök. Nästa projekt efter det här blir 'the butler's pantry/laundry room/ Home office". Jag har alltid velat ha ett rum som är multifunktionell. Det ska dock lagas så det blir snyggt och prydligt, vilket är så viktigt om ett rum använda för många olika saker.:)

Devya
2019-11-16, 09:23
#37

Ah, såg att jag hade redan laddat upp bild. :D Kan inte ta bort bilden eller ändra på kommentaren då jag är på mobilen. 🙊

MonicaLagerquist
2019-11-18, 17:41
#38

Spännande med nytt kök.Jag är så nöjd med vårt.


S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.

oh-la
2019-11-18, 20:03
#39

Spännande att följa nya kök! Vi är i planera för vårt också, men än så länge bara på skisstadiet. Vi kommer vrida halva huset och byta platser på kök, matsal och vardagsrum så vardagsrum blir kök/matsal och köket blir vardagsrum och ta ner väggar mellan alla rum, varav en stor bärande (halva huset mer eller mindre). Blir så dyrt att vi får samla oss lite. Under tiden är det kul att se andras fina projekt ☺️

Devya
2019-12-10, 15:49
#40

Vårt kök just nu.🤣 Nästa vecka så får vi vårt nya kök så det närmar sig!

MonicaLagerquist
2019-12-10, 16:50
#41

Spännande.


S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.

Sindri
2019-12-10, 23:12
#42

Det blir spännande att följa.

Devya
2019-12-12, 14:32
#43

På måndag och tisdag ska de jobba med att sätta in vårt nya kök. Jag längtar så! Efter det så ska väggarna målas men tror att vi anlitar professionella målare för det då vi inte är så himla duktiga (ha målat två sovrum och en håll tidigare i år och vet av erfarenhet att vi inte är så himla duktiga Då färgen vill falla av efter det här torkat 🤔) .

Sindri
2019-12-12, 17:41
#44

Ojoj, underarbetet är det viktigaste, men också det tråkigaste! 😉

Bara ni ser till att målarna gör det tråkiga jobbet också!

Devya
2019-12-16, 16:37
#45

Nu börjar det bli något! Imorgon ska det då vara klart!

Devya
2019-12-16, 16:38
#46
Sindri
2019-12-16, 16:45
#47

Wow! Så snabbt. 👍

MonicaLagerquist
2019-12-16, 17:03
#48

👍


S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.

Devya
2019-12-17, 13:06
#49

Det är då meningen att det ska bli färdigt idag men får se. Kan hända de behöver ett par extra timmar imorgon ännu!

Devya
2019-12-17, 13:07
#50
Devya
2019-12-17, 13:10
#51

Jag lyckas inte vända bilderna rätt väg på telefonen…🙄

Sindri
2019-12-17, 18:25
#52

När man klickar på dem öppnar de sig rättvända. Vad fint vitrinskåpet är.

Är det ett stänkskydd bakom spisen? Smart i så fall.👍

Sindri
2019-12-19, 21:17
#53

Nu väntar vi med spänning på att se det färdiga köket. Så härligt att få ställa in sakerna i alldeles nya skåp. 👍

Devya
2019-12-20, 19:39
#54
Devya
2019-12-20, 19:39
#55
Devya
2019-12-20, 19:39
#56
Devya
2019-12-20, 19:46
#57

Nu ska vi bara ha in ett nytt golv och kakel. Funderar på ett sådant här kakel men vet inte om vi kanske ändå borde välja svarta 'subway tiles' för att matcha det med stänkskyddet vid spisen…Jag älskar dock idéen av att få in lite färg där eller alternativt något snyggt mönstrad kakel. Sen så vet vi inte ännu vad för golv vi ska ha, blir nog keramisk tegelgolv eller vad det nu heter på svenska (Har bara nederländska ord i huvudet just nu). Vi funderar på något ljust keramiskt parkett golv, samma färg som vitrinskåpet.🤔

Sindri
2019-12-20, 22:01
#58

Det där kaklet var ju himla snyggt! Visst vill man ha färgklickar i köket, men det finns ju också andra saker man kan ha färg på. Handdukar, skålar, väggprydnader etc. 
Så kul att det blev klart till jul. Grattis 👍

kara_murray
2019-12-21, 05:42
#59

Vad snyggt det blev!!! Ett riktigt ordentligt kök!!!🥰🥰🥰

Devya
2019-12-21, 07:46
#60

#58 Jo, jag blev lite kär i det.😍 Men jo det stämmer som du säger. Vi kan få in färgklickar utan att ha ett färggrannt kakel. Borde man gå in för ett svart kakel ? Min man vill ha ett vitt kakel så det inte blir för mörkt men jag vet inte hur det fungerar med det svarta.🤔

Devya
2019-12-21, 07:47
#61

#59 Jo, vi är nöjda och det känns så himla stort nu då vi inte längre har köksön som vi hela tiden fick gå runt!😆

Sindri
2019-12-21, 09:33
#62

Jag skulle valt vitt kakel, dels för att få lite konturer och kontraster i köket, men också för att det inte skall bli så mörkt. Vi har svart spis, svarta bänkskivor, vitt kakel och vita skåp med svarta handtag. Jag tycker det är effektfullt ihop. Vi har mycket rött som accessoarer, men alla färger går ju ihop med svart/vitt (utom kanske mörkblått och brunt).

Devya
2019-12-21, 09:51
#63

#62 Det är det jag är rädd för, att det skulle bli för mörkt med svart! Så min gubbe får säkert som han vill i slutändan och får vitt kakel där. Jag ville egentligen ha vitt kakel i början men började tvivla då d e svart där vid spisen …🤔 Men kanske vi väljer vitt glas istället.

Sindri
2019-12-21, 16:15
#64

Blir nog snyggt med glas också. Att det är svart vid spisen tycker jag inte är någon nackdel, det hänger ju liksom ihop med spisen.

Niklas
2019-12-25, 12:53
#65

Vad är stänkskyddet gjort av?


Vänliga hälsningar, Niklas
Ha en bra dag! 🎈www.runkartan.se

Devya
2019-12-27, 09:06
#66

#65 Glas. Det börjar bli ganska vanligt att folk väljer glas istället för kakel, för att det är lättare att hålla rent osv.

Devya
2019-12-28, 21:55
#67

Funderar på ett mera vågat kakel.😆

[Tante Aubergine]
2019-12-28, 22:39
#68

#67 Häftiga mönster.

Sindri
2019-12-28, 23:18
#69

Jättesnygga och dekorativa, och då har du inte låst dig till någon speciell färg utan kan matcha med textilier och annat efter humör och smak.

Devya
2019-12-29, 10:18
#70

#68 69 Jo, jag tycker de är snygga. Jag vill gärna ha ett snyggt mönster och sätta lite personlighet på köket. :) Vi tittade på matbord igår och blev så kär i ett bord men har inte bestämt mig ännu om det skulle passa in eller ej.😆

Sindri
2019-12-29, 12:58
#71

Det var snyggt och rejält! Är det lackat? Annars så kan du göra ett fantastiskt vax av kokosfett (utan doft) och bivax. Jag kör det på köksbänkarna i  vårt semesterboende, alla skärbrädor, alla träskaft mm. Blir så himla fint.

Devya
2020-01-07, 12:23
#72

#71 Det lät ju intressant. Hur mycket av vardera ska man blanda då? Vi får nytt golv och kakel nästa vecka och även den veckan blir det eventuellt målat i köket och i vardagsrummet. Vi har nämligen börjat ta itu med det nu också då köket är snart färdigt. Det känns så skönt att få dessa rum färdiga! På ett år har vi fått sovrum, barnrum och kök fixat och nu snart även vardagsrummet då.😍 Efter det så blir det snabba tag och försöka börja på med nästa projekt! Inom ett år måste vi ha barnrum nummer 2 fixat samt tvättrummet/Home Office. Det allra sista projektet blir badrummet och försöka få ett till WC någonstans. :)

Sindri
2020-01-07, 16:17
#73

Jag blandar ca 90% kokosfett utan doft och 10% bivax. Det blir lite olika hårt beroende på hur mycket vax man tar.

Devya
2020-01-14, 15:22
#74

Nu har vi fått vårt nya golv och oj va mycket ljusare det har blivit! Vi är så nöjda. 😊

Sindri
2020-01-14, 16:40
#75

Det där blir snyggt. Har aldrig sett de där grejerna på golvet förut, men antar att det är någon sorts fixering tills golvet "lagt sig"?

Ser att det blev vitt kakel, det är snyggt, lugnt och bra, sen kan ni leka med färg på annat.

Devya
2020-01-15, 13:31
#76

#75 Typ. Det är ganska standard att de gör så här. :) Jo vi valde vitt tegel för min man vågade inte ta risken men jag glad ändå för jag tycker att det blev så fint. Det är helt otroligt hur ljust det är nu i vårt kök! Helt fantastiskt. En så stor skillnad. ♡ Jag mår så bra då jag är i köket. Det är absolut mitt favoritrum hittills!

MonicaLagerquist
2020-01-15, 14:46
#77

#76 Känner igen känslan . Jag älskar vår nya kök .Samma känsla nu efter ett år.


S*Blå Katten Cornish Rex och La Permuppfödning.

Devya
2020-03-02, 12:28
#78

Nu har vi även fått det målat. :)

Devya
2020-03-02, 12:29
#79

Och de bruna dörrarna har också blivit målade.

Devya
2020-03-02, 12:31
#80

Nu ska vi bara fixa listerna. De har redan kommit men vi har inte fått upp den ännu. Ska på veckoslutet till IKEA för att skaffa saker till vår dotters lilla lekhörna i köket. :)

Sindri
2020-03-02, 15:30
#81

Är det matrumsavdelningen i köket som är blå? Snyggt är det i alla fall.
Härligt att få en egen lekhörna i köket - barnen vill ju gärna vara där det händer! 😀

Niklas
2020-03-04, 11:27
#82

Det vore roligt att se lite före-efter-bilder tagna från samma ställen. 🙂


Vänliga hälsningar, Niklas
Ha en bra dag! 🎈www.runkartan.se

Upp till toppen