Toms experiment

Alternativ trädfällningsmetod

2005-07-29 04:17 #0 av: Tom

Kan man välta träd med en traktor? Jag provade och ni kan läsa om hur det gick.

 

 

 

Jag har funderat några dagar om man skulle kunna välta ner ett träd med min traktor. Om man bara kan få fast en wire en bit upp i trädet borde det gå att välta det. Hävarmen skulle bli ganska stor.Wire med brottgräns på 2150 KP

Först införskaffades 25 meter wire plus lite karbinhakar och sånt.

Sedan fäste vi den ena wireänden ungefär sex meter upp på trädstammen och den andra änden bak på traktorn.

Vi uppskattade höjden på trädet till ungefär 12 meter så dubbel wire användes.

Nu var det upp till min kära traktor att visa vad den gick för.

Allt är riggat

Allt är riggat

Jag la i ettan och började köra frammåt på tomgång. Wiren spändes som en fiolsträng och jag stannade till ett ögonblick för att se att allt var ok. Sen körde jag igen. Trädet stretade emot en liten sekund men sedan brakade det till och trädet gick av.

 

Wiren spänns

Wiren spänns

Som en tändsticka knäcktes det av en och en halv meter från marken. Det var betydligt enklare än vad jag hade trott. Traktorn gick aldrig över tomgång och behövde inte anstränga sig alls.

 Trädet har knäckts av!

Trädet knäcks av!

Det här var verkligen kul! Nästa gång ska jag prova med ett större träd och göra ett sågjack nere på trädet så att jag i förväg kan bestämma var trädet ska brytas.

Av: Tom

Datum för publicering

  • 2005-07-29

 

 

 

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2006-07-26 16:18 #1 av: CarlS

Haha, kört skotare några år men försökte alltid undvika att köra ner träden!

Om du vill kan jag komma och såga ner dem med motorsågen och aptera dem åt dig. Går nog fortare...om du inte använder en skördare förstås. Skrattande

Anmäl
2006-08-02 21:27 #2 av: Tom

Hehe, Tack för erbjudandet!

Jag gjorde det mest för att jag ville prova om det gick. Nu har jag använt sågen en del istället för att ha mer kontroll på träden.

Vad betyder aptera? Är det när man tar bort grenarna när man har fällt dem?

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2006-08-06 10:33 #3 av: CarlS

Jo, förstod det. :)
Aptering är att få ut mesta möjliga ekonomiska utbyte från en stam. Det finns ju utskott, kvinta, osorterat och RS -Specialtimmer

Alltså kvaliteten på trädstammen. Beror på många olika faktorer som röta, kviststorlekar, antal kvistar och avsmalning av stammen.

För det mesta tar man ju ut en timmerstock i första längden. Men ibland kan röta eller för stor avsmalningen göra det mer ekonomiskt lönsamt att först ta ut en massavedsbit.

Aptering är en svår konst. Har ett exempel på det från Småland. Vi hade en apteringskurs och vår lärare var en "Apteringsexpert"

Han hade i förväg snitslat liggande stammar som vi gick runt och provmätte. En stam apterade experten upp åt oss. När han gick busade vi med honom och vände på tallen.
Så småningom hamnade vi tillbaka till tallen. Experten kände inte igen sig och apterade tallen på ett helt annat sätt än innan! :-)

Det berodde ju på att stammen såg annorlunda ut och var kvistrikare än andra sidan.

Idag apterar man via skördaren och en dator. Man ställer bara in trädslag och längdstorlekar så känner datorn av avsmalning själv.
Apteringen blir inte lika bra som vid manuell aptering men skördaren fäller ju så mycket mer....

//CarlS

Anmäl
2006-08-06 15:15 #4 av: Tom

Aha, det var intressant! På min lilla tomt är det inte så noga med hur jag fäller och apterar eftersom det bara rör sig om några få träd för husbehovsved.

Men det är fascinerande att se när ett proffs sågar ner och apterar ett träd. Jag tittade på när en polsk skogsvaktare gjorde det en gång och det gick supersnabbt och blev perfekt.

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2006-12-04 08:50 #5 av: L.A.E

Såg att du hade en äldre traktor ,själv har jag en MF 203-205 men det är svårt att få tag på delar till den.En gång var den gul tror att det var grävare till den en gång.Ska ha den ute i skogen när jag bygger en vedeldad keramikugn +snö och annat.   Någon som vet var man kan få tag på delar till denna traktor.

Lennart. E     kommer i från keramik i  fokus

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.