gör-det-själv

Att göra en 1700-talsrullgardin

2008-04-12 01:25 #0 av: [Asta]

Vill man ha en rullgardin i vilket tyg som helst eller i vilken bredd som helst kan man göra sig en 1700-talsrullgardin. Tänkte berätta hur jag burit mig åt för att tillverka ett antal av de här.

OK- vi flyttar till nya huset och har inte gardiner som passar. Vilket är ganska fantastiskt tycker jag eftersom vi hade så mycket saker när vi flyttade att jag nästan skämdes. Eller nästan, när jag såg hur det bars och bars och bars och bars från flyttbilen så skämdes jag definitivt.

Men trots allt så hade vi alltså inte gardiner som passade här. Och jag måste erkänna att jag gillar fönsterkarmarna. De är ojämna och inte så snyggt ditsatta och  de flesta fall ganska dåligt målade. Men jag gillar dem i alla fall. Vilket innebär att de fick gärna synas. Samtidigt så har vi fönster åt alla väderstreck vilket innebär att åt vissa håll vill man kunna skydda mot solen. Plus att det helt enkelt är trevligt med insynsskydd emellanåt. Hur löser man detta? Funderade på vanliga rullgardiner först, men kände mig begränsad när det gällde färg och tygval. OK - hade man lust och möjlighet att betala stora summor så går det väl alltid att få precis det man vill. Men nu har vi inte det. Så jag letade runt lite. Någonstans hittade jag 1700-talsgardiner och gillade modellen. Såg att de kunde ge mig det jag ville ha.

Så jag började leta beskrivningar. Hittade inget riktigt bra, men det visade sig att i den handbok jag köpt från Gysinge byggnadsvård fanns det faktiskt en beskrivning. Vilken lycka!

Det visade sig emellertid att beskrivningen var byggnadsvårdsmässig. Det vill säga trogen gamla traditioner. Jag är nog inte så hängiven när det gäller att göra exakt rätt enligt gammalt vis. Jag är mer för det praktiska. Alltså ändrade jag lite på beskrivningen. Jag ville ha en möjlighet att ta ner gardinen, alltså inte spika fast den i väggen. Det innebar lite förändringar. Så här gjorde alltså jag.

 

MATERIAL

Tyg, ca 20 cm längre än fönstret

En fyrkantstav,  jag har använt 15 x 22 mm, denna skall vara upptill

En rundstav, här 22 mm, den skall vara nedtill

Två ringar av glas eller metall eller något annat material som det är lätt att dra ett snöre igenom. Mina är ca 4 cm i diameter.

Två band ca 16 cm långa. Jag gjorde dem genom att ta stadkanten av en tygbit som blev över. Denna klippte jag stadkanten plus två gånger bredden av stadkanten. Sedan vek jag detta tredubbelt med stadkanten överst och sick-sackade. Ca 1-1,5 cm bred

Snöre,  8 meter till ett fönster som är 160 cm högt.

Öglor och ringar att hänga gardinen i

Häftpistol

 

SÅ HÄR GÖR DU

Börja med såga till pinnarna. I mitt fall har jag valt att ha gardinen inne i fönstret, dvs inne i karmen. Beskrivningen utgår alltså ifrån ett sådant exempel.

Fixa sedan till tyget. Mina blommiga gardiner består av dubbelt tyg. Det är INTE att rekommendera. Tanken var god. De skulle vara blommiga inåt, men eftersom mönstret syntes igenom så tänkte jag mig vitt tyg på utsidan. Problemet med det är att det inte är så lätt att rulla dem när det är så dags. Men står man ut med att det är lite "bulligt" är det OK med två olika tyger också. Det bästa är att använda ett ganska stadigt tyg som är likadant på båda sidor.

Vad du än väljer så gäller det att få kanterna snygga. Både fram och baksidan kommer att synas så man vill inte se någon sick-sackad kant. Kanterna skall alltså vikas dubbelt, strykas slätt och därefter kan du sy dem med en raksöm. Alternativet till att sy är att limma dem med textillim, detta har jag dock inte testat själv.

Se till att tyget är rakt i över- och underkant. Är det ett tyg som lätt trasar sig bör du sick-sacka dessa kanter också. Om det är någorlunda stabilt behövs inte detta.

 

RINGAR OCH SNÖRFÄSTE

Ringar

 

 

Ringarna och bandet skall sättas ihop till något som har en dubbel funktion. Dels skall man kunna dra igenom snöret på framsidan, men dessutom skall man kunna binda fast snöret på baksidan.

Dra bandet genom ringen och vik det dubbelt. Är ringen olika på fram- och baksidan så se till att du viker bandet så att det vikta enbart syns på baksidan. Vik bara så mycket som behövs för att kunna fästa ringen. Sick-sacka ihop bandet. Vik sedan bandet i andra änden så att där finns en ögla att fästa snöret i. Sick-sacka fast även den delen. Dock inte mer än att där finns plats att dra ett snöre igenom så klart!

Låt bli att göra bandet dubbelt på mitten för där skall du häfta fast det i fyrkantsstaven. I mitt fall ser jag alltså till att ca 15 mm på mitten är enkelt.

 

MONTERING

Så nu är vi klara med alla förberedelserna. Nu gör vi en gardin!

 

 

Vik tyget över fyrkantstaven. Den smalare delen av fyrkantsstaven skall vara uppåt. Framsidan av tyget skall vara uppåt när du gör det här. Häfta fast tyget i staven.

Sedan fäster vi ringarna.

 

 

Lägg ringarna över fyrkantstaven som du ser på bilden. Inte för nära kanten, då rullar gardinen inte så bra. I mitt fall har jag satt dem 12 cm från kanten. Lägg dem över staven så att den enkla delen ligger an mot den smala delen av staven. Häfta fast bandet, det syns inte när gardinen är uppsatt.

Nu gäller det nedre delen av gardinen.

 

 

Bilden visar det kanske inte så bra, men så här gör du i alla fall. För att få en snygg kant, som dessutom är lite starkare viker jag tyget här. Här är det baksidan som skall vara uppåt (gardinen rullas inåt när den är klar) så vik tyget mot framsidan. Häfta sedan fast tyget i rundstaven. Se till att häfta fast den rakt på staven, annars kommer den inte att rulla upp sig snyggt. Skall man göra det riktigt snyggt här kan man istället för att häfta fast gardinen nubba fast den. Har du gjort gardinen tillräckligt lång kommer dock inte kanten någonsin att synas så för min del nöjer jag mig med att häfta fast den. Går fortast och är enklast. Och så är det så himla roligt att hålla på med häftpistolen!

Nu är gardinen nästan klar! Nu skall snöret dit.

Rulla ihop gardinen- det underlättar jobbet.

 

 

Knyt fast ena änden av snöret i öglan på vänster baksida. Dra snöret under gardinen och dra det sedan igenom den vänstra ringen.

höger_band

 

 

Dra sedan snöret under gardinen igen och knyt fast den andra änden i öglan på höger baksida. Vik sedan snöret så att det blir som en jätteögla och dra öglan igenom den högra ringen. Det är på det här viset du kommer att dra gardinen upp och ner sedan.

Jag hängde upp dem inne i fodret på mina fönster. För att göra det fäste jag små öglor i överkanten av fyrkantstaven. Använd en pigg rakt igenom tyget och ner i staven och skruva sedan fast öglorna.

fäste

Fäst sedan krokar i fönsterfodret och häng upp gardinen. På det här sättet är det lätt att ta ner gardinen vid behov.

Mina gardiner blir så här. Det skall in en krok i fönstret att fästa bandet i. För närvarande sitter snöret fastbundet i fönsterhandtaget.

(Kanske dags att köpa lite snyggare blommor)

Relaterade länkar

Av: Asta

Datum för publicering

  • 2008-04-11
Anmäl
2008-04-12 02:09 #1 av: AndersE

Tack för en trevlig artikel! Jag började genast fundera på om något av husets gardinlösa fönster ändå ska få en gardin...

;-)

 


Anmäl
2008-04-12 02:10 #2 av: vanessa

Trevligt med en ny artikel. Själv så är jag fullkomligt handikappad med symaskin, men ska försöka komma ihåg detta för det skulle passa på mitt landställe. /Vanessa

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-04-12 13:28 #3 av: [Asta]

Tack

vanessa - du får köra med textillim istället :)

Anmäl
2008-04-12 18:22 #4 av: vanessa

Jag har faktist det. Och min mamma suckar så djupt att det nästan blir jordskalv då. Nej, jag är inte ung, men har inte tålamodet för att sy. /Vanessa 

Kata(rina), f.d. Vanessa som är mitt mellannamn.

Anmäl
2008-04-12 19:02 #5 av: parsley

Banden som gjorts av stadkant i den här beskrivningen kan ersättas med färdiga band från sybehörsavdelningen eller läderband som man kan göra av t ex en kasserad handske, väska eller skärp.

Anmäl
2008-04-12 19:35 #6 av: mariatingsund

Jag hoppas vi blir färdiga med verandan så jag kan utnyttja nina kunskaper. Tack för att du delade med dig. Vist är det tusen gånger finare än köpta nya rullgardiner, dessutom kan man välja även skira gardintyg - typ spets, bara man härdar dem först.

Ha en fin dag med glädje o skratt, hälsn. Maria från Glas DeCo

Anmäl
2008-04-12 19:53 #7 av: [Asta]

#5 - jajamen det kan man göra. I ursprungsbeskrivningen har man läderband som man sedan spikar igenom  när man spikar fast gardinen i väggen. Det som är bra med att ha tygband är att man kan stärka dem innan man häftar fast dem. (Dvs sy sömmarna som jag gör här). Den första gardinen jag gjorde häftade jag bara fast band utan att sy något på dem först och då ville inte riktigt häftningen hålla. Använder man läderband, om man inte syr ihop dem, är det nog bättre att spika fast dem i pinnen istället för att häfta fast dem.Det blev för tjockt när det skulle vara dubbelt. Åtminstone för min häftapparat.

Anmäl
2008-04-12 23:18 #8 av: Solveig

Jättetrevlig beskrivning! *Skriver ut och sätter i pärmen med bra idéer*

Anmäl
2008-04-13 19:47 #9 av: Maria

Trevlig artikel...Tack.

/Maria

 

Anmäl
2008-04-13 21:10 #10 av: lothus1

Vilken grymt bra ide´. Jag skall göra dessa rullgardiner. Vet exakt vilket tyg jag vill ha och så vidare Glad

Tack snälla du för en underbar artikel!

Anmäl
2008-04-14 23:18 #11 av: Tom

Tack för en trevlig artikel!

  Tom

Ring och messa så mycket du vill för 90 kr/månad!

Just nu får du 20 GB extra surf och halva priset de tre första månaderna!

Klicka på den här länken till Vimla!

Anmäl
2008-04-15 13:18 #12 av: [Asta]

Tack själva!

Anmäl
2008-05-04 00:40 #13 av: Rita-S

finns där något tips till hur man gjör egen liftgardiner? :)

 

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-05-04 01:59 #14 av: [Asta]

Vad är en liftgardin?

Anmäl
2008-05-04 10:50 #15 av: Rita-S
Sådan som den här

//Rita, sajtvärd på Husmorstips,  fibromyalgi och julen, medarbetare på Lantdjur
Följ min julblogg,  bloggen och min hemsida

Anmäl
2008-05-04 13:26 #16 av: [Asta]
Typ en sån här då? Hissgardin.
Anmäl
2008-10-08 21:25 #17 av: Heart

Jättesnyggt slutresultat.

Anmäl
2008-12-12 14:37 #18 av: catlins

Attans va snyggt och duktigt är du!

Är det vanligt bomullssnöre du använder?

Anmäl
2008-12-12 17:52 #19 av: [Asta]

Ja det är vanliga bomullssnören. Typ anorakssnören eller så.

Anmäl
2009-01-19 15:19 #20 av: Shila

Väldigt snyggt blev det. Trevligt att du inte "förstörde" fönstren med en massa gardiner, utan gjorde så här istället.

Anmäl
2009-01-19 19:25 #22 av: [Asta]

Tack för berömmet #20. Jag tyckte det var synd att täcka just de här fönsterna.

Anmäl
2009-03-11 12:16 #23 av: kerstinjo

Det här får bli mitt nästa projekt i köket. Snyggt och inte verkar det vara svårt heller.

Tack för tipset!

Anmäl
2009-05-14 17:34 #24 av: alphinna

Yeeeeeeeeees, nu har jag en rullgardin i mitt sovrum, så slipper jag vakna när det börjar ljusna. Tack snälla för utförlig beskrivning, ska till och med jag klara av och det vill inte säga lite det *nepp*

Rusar ut och handlar------------------------>Skrattande

Anmäl
2009-05-21 13:56 #25 av: Paltn

MM, hade varit tråkigt att skymma de där fönsterramarna med gardiner.

Snyggt och bra beskrivet!

Anmäl
2009-05-21 14:31 #26 av: [Asta]

Tack Paltn

Anmäl
2009-07-25 17:19 #27 av: [elel]

Tack för en bra beskrivning, den vill jag hitta tillbaka till!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.