Annons:
Etiketterbygga-och-renoveraartiklargör-det-självtips-och-information
Läst 34773 ggr
Niklas
9/7/05, 12:44 AM

Bygg ett hus!

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Vill du ha en lekstuga, en friggebod, eller kanske ett gästhus? Vi ska berätta vad du behöver tänka på när du bygger och ungefär hur det kan gå till.

Vi beskriver bygget av en lekstuga, men arbetet är i stort sett det samma oavsett vad för hus du bygger så länge som det är ett trähus. En lekstuga består av fyra viktiga delar: Grund, stomme, tak och panel.

Börja med att rita huset. Det är det allra bästa sättet att undvika tankevurpor. Dessutom är det enkelt att räkna ut hur mycket material du behöver.

Grund

Grunden kan du göra på lite olika sätt. Eftersom en lekstuga inte väger så mycket ställs det inte så stora krav på grunden mer än att den är vågrät. Du kan antingen göra den av betongblock som du lägger direkt på marken eller gjuta den. Vi valde betongblock på mark.

Märk ut var du ska ha betongblocken så att de hamnar på exakt rätt plats. En liten lekstuga klarar sig med ett betongblock i varje hörn. Bygger du något större kan du behöva lägga ett eller flera block utmed varje sida också. Se till att hörnen blir vinkelräta mot varandra. För säkerhets skull bör du mäta att diagonalerna (motstående hörn) är lika långa.

Om marken är ojämn börjar du med att lägga ut det betongblock som ska ligga i det lägsta hörnet. Börjar du med något av de andra kommer du att bli tvungen att bygga uppåt i stället för att ta bort jord. Det kan bli mindre stadigt. Gräv en grop där det ska vara. Fyll gropen med grus. Platta till gruset ordentligt så att det är så packat som möjligt.

P8090012.jpeg

Att vi lägger grus först har flera bra orsaker. Dels sjunker inte grus undan på samma sätt som jorden kan göra och dels är det lättare att justera höjden med grus. Lägg på mer om det är för lågt och sopa försiktigt bort lite om det är för högt.

När du har lagt ut det första betongblocket och är nöjd med höjden tar du nästa. Ta det som ligger näst lägst. Gör likadant som med det första. Eftersom det är viktigt att det blir absolut vägrätt kan du lägga en rak bräda på högkant mellan betongklumparna och mäta med ett vattenpass så att det blir bra.

Fortsätt med övriga betongblock på samma sätt. Kontrollmät sedan mellan alla betongblock att det är helt vågrätt.

Betong kan leda fukt. Om du inte gör något åt det kan betongen suga upp fukt ur marken så att husstommen, som är gjord av trä, börjar ruttna. Det förhindrar vi enkelt genom att klippa till en bit tjärpapp och lägga på varje betongblock.

Nu är grunden klar.

Golvstomme

Vi bygger golvetstommen till lekstugan av träreglar. 45 x 95 millimeter räcker utmärkt.

P8080018-2.jpeg

Börja med att Såga till de bitar som ska ligga utmed sidorna. De utgör en ram. På vår fyrkantiga lekstuga behövs det fyra stycken. Lägg ut dem i en kvadrat och kontrollmät att grunden fortfarande är helt vågrät åt alla håll. Spika sedan ihop ramen. Använd 125 mm spik.

P8080014.jpeg

Nu är det dags att göra reglar där golvet ska vara. Om huset är avlångt ska du lägga reglar åt det håll som är kortast. De ska gå från ena insidan av ramen till andra.

Det gäller att ha tillräckligt många reglar för att det ska bli hållbart men inte fler än nödvändigt. Det finns en princip som kallas ”cc60”. Det betyder att det ska vara 60 centimeter från centrum (mitten) av en regel till centrum av nästa. Bygger du ett hus som är 240 centimeter långt behöver du minst tre reglar förutom ramen.

Mät, såga till och spika fast dem.

Väggstomme

P8070183.jpeg

Väggstommen gör du på samma sätt som golvstommen med reglar som står på ramen i golvstommen. 45 x 45 millimeter duger bra. Börja med hörnstolparna. Se till att de blir helt lodräta. Fixera dem i lodrätt läge med stödplankor från utsidan av golvramen snett upp till hörnstolparna. En spik i varje ände av stödplankan räcker. Den ska bara sitta tillfälligt medan du arbetar. Sen kommer panelen att hålla dem på plats.

P8070170.jpeg

När du har satt upp hörnstolparna fortsätter du med de reglar som ska sitta mellan dem utmed väggarna. Tänk på ”cc60” igen så får du en hållbar konstruktion. Glöm inte att göra öppningar för dörrar och fönster. I lekstugan lät vi några väggreglar stå lite längre ifrån varandra än 60 centimeter och satte dit tvärgående reglar som fick bilda överkant och nederkant av fönstren. Det blir inga stora påfrestningar på en lekstuga så det är ingen katastrof att bryta mot standarden ”cc60” där.

Efter väggreglarna är det dags att sätta upp takramen. På lekstugan ser den likadan ut som golvramen. Den förbinder väggreglarna med varandra.

Takstommen

På lekstugan ville vi ha snedtak. Därför började vi med att sätta upp en kraftigare regel som utgjorde nocken på taket. 45 x 90 millimeter använde vi. Den fick vila på två korta reglar som vi satte fast i takramen. En i mitten av varje kortände.

P8080007.jpeg

Med taknocken på plats är det dags att sätta upp takreglar. Takreglarna lutar från takramen upp mot taknocken och bildar tillsammans taket. Låt reglarna sticka ut en bit utanför väggsidorna så att taket kan skjuta ut på sidorna. Annars kommer regn att rinna utmed hussidorna.

Takstommen är den sista delen av ramen. Nu ser huset ut som ett hus även om det är lite dragigt.

Väggpanel

P8090006.jpeg

Till lekstugan valde vi liggande väggpanel. Vi köpte spontade plankor som var hyvlade på ena sidan (insidan). Börja nerifrån och spika fast dem med fjädern uppåt så att inte eventuellt vatten kan rinna in mellan plankorna. Fortsätt hela vägen upp till takstommen och glöm inte att lämna öppningar för dörrar och fönster.

Tak

P8090019-2.jpeg

Till taket kan du välja lite olika material. Det går till exempel bra att använda spontade plankor där också. Vi valde marinplywood. Det är plywood som är specialbehandlad för att tåla väta, exempelvis i båtar. Taket spikar du fast. Låt det sticka ut något längre än takreglarna så att det inte kommer regn på dem.

För att undvika att taket förstörs lägger du tjärpapp på taket. Det köper man i rullar. Lägg pappen på längden och börja nerifrån. Fäst med pappspik. Det är viktigt att du låter den överlappa så att inte vatten kan rinna in under. Smeta på flytande asfalt i överlappet. Lägg en remsa över taknocken så att det inte blir en skarv där. Vik också ner pappen över alla kanter och fäst med pappspik.

Golv

Du kan göra golv av plywood, spånskivor eller spontade plankor. Plywood och spånskivor är inte så vackert i sig så det behöver du lägga ett ytskikt på. Till lekstugan tog vi spontade plankor. Lägg dem utmed den längsta sidan av huset. Om husets sidor är lika långa brukar man lägga dem med kortsidorna mot fönstret. Då ser rummet större ut.

Börja lägga golvplankorna från ena sidan. Spika fast dem. Låt inte springorna mellan plankorna bli alltför stora. Då samlar de skräp och damm i onödan.

Målning

P8090046.jpeg

Till utsidan valde vi klassisk Falu rödfärg. Den är vacker och skyddar trät effektivt. Insidan av väggarna lät vi vara obehandlade. De utsätts inte för väder och vind. Dessutom blir trä vackert när det åldras. Vill du måla eller olja väggarna går det bra. Använd färg som låter träet andas. Inte plastfärg.

Golvet oljade vi med linolja. Det håller smuts borta och skyddar mot väta. Det ger det också vacker lyster.

Knutar och dörrfoder

P8110009.jpeg

Det är lättare att få alla foder och knutar snygga om man målar dem innan man sätter upp dem.

Fönster och dörrar

IMG_1364.jpeg

Om du ska ha fönster och dörrar kan du antingen bygga egna eller köpa färdiga. Om de har mått som inte är standard kan det bli dyrt att köpa. Innan du börjar bygga kan det därför vara en god idé att ta reda på vilka standardmått som finns och anpassa huset efter det. Bygger du själv kan du ha vilka mått som helst. Tänk i så fall på att använda trä som har torkat ordentligt. Annars kan det krympa så att du får fula sprickor.

Vi valde att bygga egna fönster och dörrar. Det är en hel del jobb, men det höjer stoltheten.

IMG_1359.jpeg

När bygget är klart är det dags att inreda. Låt fantasin flöda!

Av: Tom och Niklas

Datum för publicering

  • 2005-09-04

Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

  • Redigerat 5/2/22, 5:33 PM av Niklas
Annons:
infa
5/23/06, 8:40 PM
#1

Hej!

Har du inget tips på hur man kan bygga en enkel hundkoja som ändå är ganska stadig?

Niklas
5/23/06, 11:33 PM
#2

Du kan nog göra på ungefär samma sätt fast mindre. Fyra hörnreglar och marinplywood i stället för plankor i väggarna till exempel. Det tror jag blir tillräckligt stadigt.

Vänliga hälsningar

Niklas


Vänliga hälsningar, Niklas
Är du intresserad av runstenar och runristningar?

Christina
12/13/06, 6:47 PM
#3

Beskrivningen lockar - tack för den. I vår tänker jag försöka mig på en lekstuga. Det gör ingenting om det tar lite tid. Barnbarnet som ska använda lekstugan är än så länge bara sex veckor.

Pomperipossa
3/12/07, 10:51 PM
#4

#3 Min dotter är 1,5 år nu och har ingen lekstuga ännu…mamma har dåligt samvete men lovar försöka hinna få ihop en innan sommaren..Glad

Kittentotts
3/14/07, 10:18 AM
#5

Här ska vi med ge oss på detta med kombinerat lek o mysstuga t pojkarna 9 och 18år, de vill ha sina vänner sovande över, pojken 18 vill ju spela data med sina, går inte ha dem pratande om nätternaGlad

ellopo
4/16/07, 11:30 PM
#6

Ja om man inte har tid själv, så kan man alltid göra som jag köpa en färdig, mycket enkel montering….

Och lilla Erik var jätte glad, tillsammans målade vi stuga.

Det var denna lekstuga http://www.renfast.com/produkter.html

Annons:
emmsaaan
9/19/07, 5:17 PM
#7

jättebra :) ska tjata på pappsen att han kan bygga ett sånt fast dubbelt så stor. måste få plats med både säng och råttburar.

Bim
9/30/09, 10:41 PM
#8

#7 DET vore en dröm! EN sån liten mysig stuga full av råttburar.. :D

freudiana
10/9/10, 8:57 PM
#9

Behöver man bygglov för att bygga ett gästhus eller en lekstuga?

DesK
10/10/10, 7:16 PM
#10

För en så kallad friggebod (max 15 m2) behövs inte bygglov.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Ellenfyrkant
5/4/12, 10:52 PM
#11

Vad ligger dessa små stugor på i pris om man köper en färdig? Eller vart man kan hitta dem?

Mvh Ellenfyrkant

DesK
5/5/12, 10:21 AM
#12

Från cirka 10000:- och uppåt, beroende på utförande, isolering och inredning. De flesta byggvaruhus och Coop Forum säler materialsatser.

En grej, skriv ihop! Särskrivningar skadar allvarligt din hälsa, missbruka inte mellanslagstangenten.

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Tom
7/23/12, 8:49 AM
#14

#11, Tänk efter vad du ska ha huset till. De man köper "färdiga" består oftast av väldigt dåligt virke och dimensioner som är i tandpetsklass. Har man senare tänkt sig att göra huset mer permanent eller om man vill lägga till fönster är det mycket jobb att göra om en "billig" byggsats. Det kan vara billigare att låta en snickare bygga huset och då kan man dessutom få det precis som man vill.

Tänk även på att de "färdiga" friggebodarna oftast har ett bjälklag som är så klent att det krävs onödigt mycket grundplintar och annat för att golvet ska hålla ihop. Det märker man först när man kollar deras monteringsanvisning och det är en kostnad som inte syns i deras byggsatspriser.

Låter man en snickare bygga blir det också en kvalitetskänsla som inte går att jämföra med billiga byggsatser.

Tom

Upp till toppen
Annons: