Annons:
Etikettteknik-och-media
Läst 3639 ggr
m2studio
3/17/14, 7:30 PM

Är låg energi lampa bra oss?

Hej min vänner,

Vet ni om att Låg energi lampa är bra för oss eller inte?

Hur bra eller skadligt är?

Är det bra mot hälsa?

Kan ni vara snäll och skicka lite fakta?

Tack på förhand

Jag tror på många saker som inte syns. Ha öppen sinne.

Vi tror, ser,hör och mm, men vi förstår ej i vilken värld vi lever.

Annons:
Gahella
3/17/14, 7:45 PM
#1

Livsfarlig för den är full med kvicksilver. Och när den slocknar måste man vädra i minst en halvtimme för att få bort kvicksilvret.

Och vi som hade förbjudit kvicksilver?!

 http://www.testfakta.se/hem_hushall/article14755.ece

Leon1973
3/17/14, 7:53 PM
#2

Tänk nu på att det finns olika typer av lågenergilampor, dra inte alla över en kant är du snäll.

LED lampor är också lågenergi och de innehåller INTE kvicksilver. Det är lågenergilampor av samma typ som ljusrör du ska undvika.

be inte om hjälp om du inte vill ha den

Leon1973
3/17/14, 8:12 PM
#5

'nuff said…  Jag säger bara att om man ska vara rädd för precis allt kan man lika gärna "checka in" direkt ju. Allt är farligt, datorn du sitter vid, ditt arbete, vägen till ditt arbete, din fru/man kan vara en potentiell mördare, luften du andas, vattnet du dricker…

Glödlampor, Ljusrör, LED, Stearinljus, eldstickor, facklor, mörker…

Hur ska vi klara oss.?

TS…    Kör LED, det är mitt råd, jag har kört LED de senaste två åren och jag lever än, något fucked up rent mentalt är jag nog men va fan..

Livet är för kort för att vara rädd för att leva.

be inte om hjälp om du inte vill ha den

Gahella
3/17/14, 8:28 PM
#6

Jag säger inte heller att vi ska vara rädda men veta vad vi har att göra med.

Och helst driva fram så vi får ljus som är bra både för naturen och oss själva

Annons:
m2studio
3/18/14, 9:25 AM
#7

Bra Gahella,

Vad vi använder skall inte skada naturen eller de andra.

Jag tror på många saker som inte syns. Ha öppen sinne.

Vi tror, ser,hör och mm, men vi förstår ej i vilken värld vi lever.

Gahella
3/18/14, 2:32 PM
#8

Tack m2studio Glad

Nej vi vet bättre än så vid det här laget Sol

Oskar
3/18/14, 3:16 PM
#9

Man får inte glömma att ta med livslängden i beräkningen. En lågenergilampa av hyfsad kvalitet håller runt 5 ggr längre än en glödlampa och en Led-lampa runt 15 ggr.

Oskar

Gahella
3/18/14, 3:50 PM
#10

#9 Hur farligt det än är?

När en lågenergilampa med kvicksilver går sönder måste man vädra i minst 45 minuter, och man kan ju hoppas att det inte är en vindstilla sommardag då det händer.

Sedan har många amalgam-fyllningar, fisken är full med kvicksilver, och det finns i batterierna så vi får nog i oss nog ändå

Kvicksilver (Hg)

Historik
I ca 4000 år har Kina, Tibet och Indien använt kvicksilver inom medicinen. Under romartiden använde man kvicksilver i bl.a. kosmetika. Under medeltiden använde man kvicksilver mot  syfilis.1750-1850 använde man kvicksilver flitigt inom hattindustrin. 1843 kom förbud för tandläkare att använda kvicksilver i amalgamfyllningar. 1859 Amerikanska tandläkarförbundet rekommenderar användning av amalgam och anser det vara ett säkert material. 1900-talet används kvicksilver flitigt i vaccinationer, amalgamfyllningar och batterier. Från 1970-talet till nutid har det förekommit livliga diskussioner kring användandet av amalgam i vaccinationer och amalgam. Under 1990- och 2000-talet har intressegrupper, medier, myndigheter och beslutsfattare sett till att användning av kvicksilver successivt minskat.

Kemi
Organiskt och oorganiskt kvicksilver kan uppträda som salter. Både oorganiska och organiska kvicksilverföreningar är cytotoxiska i väldigt små koncentrationer. Organiska former består av:
metyl-, etyl-, alkyl- och fenylkvicksilver. Av de organiska föreningarna är metylkvicksilver och etylkvicksilver giftigare än fenylkvicksilver. Dessa alkylformer kan orsaka permanenta organiska skador i hjärnan.

Metabolism
När kvicksilver binder sig till cellmembranen ökar kaliumpermeabiliteten och glukostransporten förhindras. Ett antal njurvävnadsenzymer hindras av oorganiskt kvicksilver. Kvicksilver binder sig till fritt cystein och tiolgrupper av serum- och vävnadsproteiner samt alla enzymer med svavelbärande aminosyror och interagerar med GABA-receptorer, vilket förklarar kvicksilvrets starka neurotoxicitet.

Toxiska symtom
Reaktioner vid akutförgiftning: törst, magsmärtor, kräkning, metallsmak i munnen, diarré, ökad salivutsöndring, feber, hosta, illamående.

Mindre allvarliga symtom på kvicksilverförgiftning: sömnlöshet, yrsel, onormal trötthet, allmän svaghet, depression, skakningar, aptitlös¬het, minnesluckor, nervositet, skygghet, huvud-värk, koordinationssvårigheter, dermatit (hudinflammation), erethism (pink disease), känslolöshet, domningar och förlamnings¬känslor, stickningar eller krypningar i läppar och fötter, förlust av syn och hörsel (tillfällig) samt känslomässig instabi¬litet.

Neurologiska skador
Oxidativa skador i amygdala, hippokampus och hjärnstammen. Störd serotoninfrisättning och transport, störd dopaminmetabolism samt förhöjt adrenalin/noradrenalin, störd kalciumhomeostas p.g.a. skador på mitokondrier.

Immunologiska skador
Inducerar autoimmuna antikroppar, hämmar T-, B- och NK-celler, ökar risk för virusinfektion, interfererar med cytokiner, metylkvicksilver, hämmar makrofager. Det ökar deposition av immunkomplex i njurarna, kan vara en av orsakerna till exempelvis SLE och andra reumatoida och autoimmuna sjukdomar.

Gastrointestinala
Skadar endotelceller och mikrovilli, gynnar dysbios, bl.a. tillväxt av Helicobakter pylori och candida. Överskott av candidasvamp kan bidra till metylering av kvicksilver och avsevärt öka skadan av kvicksilver i kroppen.

Lever
Försämrar avgiftningen, nedsätter reglering av cystein, skapar svaveloxidation och minskar glutationvärden

osv osv http://kurera.se/kvicksilver-hg/

[Tilde]
3/18/14, 4:04 PM
#11

Vi har LED-lampor i både badrum och kök (fast har andra lampor också, men använder mest LED). Superbra och mycket mer naturligt ljus. 🙂

Leon1973
3/18/14, 4:09 PM
#12

Tjat om kvicksilver…  kör LED och sluta gnälla.

Allt gnäll om strålning osv, ni anar inte hur mycket strålning ni blir utsatta för genom att bara gå ut genom dörren..   Kör stearin istället för LED om ni tycker LED är så farligt.

Jag tycker det är lite väl mycket foliehattvarning nu…

be inte om hjälp om du inte vill ha den

Jalking
3/18/14, 4:26 PM
#13

Jag använder fortfarande lågenergilampor i belysningar som inte behövs för att lysa upp rummet, t.ex. fönsterlampor. De har blivit billiga att köpa, är billiga i drift och om man bara lämnar dem till återvinningen som man ska är de inget stort miljöproblem.

Däremot har jag blånekat att använda lågenergi i t.ex. taklampor därför att de var så långsamma. Jag satte i några såna i början, bara för att upptäcka att det enda vettiga var att tända dem på eftermiddagen och sen låta dem lysa till sängdags. T.ex. så hade jag vedeldning där jag bodde förut. Att tända en lågenergilampa i källarbelysningen och sen stå och vänta på att den ska ge lite ljus… Sen samma sak i pannrummet. Skit! Bättre att låta dem lysa. Ett dumt påtvingat sätt att spara energi som gav motsatt verkan. Hamstrade därför vanliga glödlampor. Så går det när miljötalibaner driver igen förbud innan ny teknik finns.

Nu har LED-lampor kommit med tillräcklig styrka för att betraktas som användbara. Gillar! Mycket bra lampor som ger fullt ljus direkt. Fortfarande lite för dyra för att jag ska använda dem överallt, men de kommer nog att gå ner rätt rejält i pris ganska snart.

Annons:
Halvdansken
3/18/14, 5:18 PM
#14

Vi har också lågenergi till utomhuslamporna och LED och halogen inomhus.

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Oskar
3/18/14, 8:13 PM
#15

Det där med kvicksilver är ju såklart inte bra…men jag skulle vilka se den person som kan visa exakt på vilket sätt en lågenergilampa med kvicksilver är sämre för miljön än en vanlig glödlampa. Det är tacksamt att påstå att kvicksilver är farligt, för det är det ju, men det är ju bara en av många parametrar. Hur ser hela tillverknings- och destrueringsprocessen ut? Vilken är livslängden? Hur stor är energiförbrukningen? Från vilka länder tas råvarorna och hur sker detta? Osv osv.

Att bara bryta loss en del är ju inte meningsfullt.

Sen är det givetvis ledlampor man ska använda.

Oskar

Gahella
3/19/14, 5:10 PM
#16

#12 Till att börja med svarade jag på TS frågor som var:

Vet ni om att Låg energi lampa är bra för oss eller inte?

Hur bra eller skadligt är?

Är det bra mot hälsa?

Sedan fortsatte jag med att ställa en fråga till Oskar i inlägg nr 9

Och för det 3dje tycker jag att vi alla på jorden har en skyldighet att välja miljö- människovänliga produkter så långt vi bara kan. Och även pressa folkvalda att utveckla och uppfinna nya alternativ till de skadliga.

Och till sist ifrågasätter jag din attityd till mig för jag har endast varit saklig och även kommit med fakta som TS efterfrågade. Så vad foliehatt har med det här att göra fattar jag inte?!

Men om jag får välja är jag hellre än såda än en nattmössa Skämtar

Leon1973
3/19/14, 6:42 PM
#17

Det jag försöker få fram är att du lägger all fokus på kvicksilver, jag var kanske svår att tyda…? Det finns fler alternativ än de som innehåller kvicksilver.

Av alternativen är LED det mest miljövänliga skulle jag anta, en vanlig glödlampa behöver man byta ut regelbundet för de går jämt sönder, lysrörsvarianten innehåller Hg, Led har strålning, men du ska ju inte sitta med dem framför pannan.. Tillverkningsprocessen skulle vara intressant att se ha fakta om på alla tre alternativen också likaså processen efter att de är förbrukade.

Varianter som stearinljus osv är inte hållbart i längden i ett "normalt" hushåll med tanke på mängden ljus det går åt och ökad brandrisk osv. Dock kan jag tillägga att jag rekommenderar ofta folk att köpa hem storpack med stearinljus och ljusstakar när det finns billigt på IKEA osv, just för de tillfällen det är längre strömavbrott fast det är ett helt annat kapitel som handlar om att vara förberedd.

Du får ifrågasätta min attityd hur mycket du vill, men det betyder inte att du kommer få svar om den, du hade inte gillat det svaret ändå.

be inte om hjälp om du inte vill ha den

Gahella
3/19/14, 7:05 PM
#18

#17  Vill bara poängtera att vi hade en diskussion om detta och jag lade fram mina åsikter och synpunkter som resten har gjort i tråden. Och enligt din signatur det ska det vara helt ok för dig?

Och så svarade jag på Oskars inlägg som var: Man får inte glömma att ta med livslängden i beräkningen. En lågenergilampa av hyfsad kvalitet håller runt 5 ggr längre än en glödlampa

Och ställde frågan hur farligt de än är?

Senare tog Oskar även upp om produktion, transporter, kort livslängd osv som är viktiga bitar och som jag även svarat på i ett av inläggen.

Och jag hoppas att rummet härinne är fritt att ha andra åsikter, utan att bli kallad för vissa saker av den anledningen?

Leon1973
3/19/14, 7:36 PM
#19

En hyfsad lågenergilampa håller 5 gånger längre än en glödlampa.

Fortfarande fast i Hg?
En LED håller mycket längre än så, varför hoppar vi över LED hela tiden?

Fördelarna med LED är många, de tänder snabbare, behöver inte värmas upp först, LED finns idag med många olika spektrum så man kan även hitta rätt färgtemperatur för att det ska kännas som naturligt ljus, tror detta ligger runt 5500k.

Med detta sagt lämnar jag denna diskussionen…   Nattmössa på här..

be inte om hjälp om du inte vill ha den

Gahella
3/19/14, 7:50 PM
#20

#19 Med tanke på hur du har förstått vad det är jag försöker säga och hur du har läst mina inlägg, har du satt på dig den för länge sedan…

Go Natt Somnar

Annons:
Leon1973
3/19/14, 7:54 PM
#21

Har inte somnat än så måste säga, för att bli upprörd av "påhopp" som foliehatt så är du inte rädd för att göra påhopp själv..   

Puss på dig och lev som du lär…

be inte om hjälp om du inte vill ha den

Gahella
3/19/14, 7:59 PM
#22

Upprörd nej, men ifrågarsätter ja….och det var bara en liten blinkning tillbaka, inget annat än det Skämtar

Oskar
3/19/14, 8:48 PM
#23

#18 Jo, alltså du verkar väl insatt i kvicksilvrets faror. Och jag betvivlar inte att kvicksilver är skadligt för levande varelser. Men det jag saknade lite var jämförelsen mellan olika typer av lampor. Det är ju svårt att veta om lampor med kvicksilver i är farligare än tex gamla vanliga glödlampor eller halogenlampor om man inte också redogör för nackdelarna med dessa. Och då genom hela lampans livscykel.

Sen är det ju egentligen en föråldrad frågeställning då ju led-lamporna kommer att ta över.

Oskar

Gahella
3/19/14, 9:35 PM
#24

#23 Jag hann inte längre än så ;) Förutom att jag även lade in en länk högst upp om att det även fanns risker med LED.

Jag vet inte hur det är med er men själv vill jag gärna vara insatt i vad jag befinner mig i för miljöer och hur de kan påverka mig på olika sätt.

Så här står det om LED som kanske inte alla visste: 

Fotobiologisk forskning visar på samband mellan bröstcancer och nattarbete i belysning. De energieffektiva LED-lamporna har större påverkan på människors melatonin produktion än andra ljuskällor .

Ljuset måste anpassas efter våra behov: nattarbete i full belysning ger sömnrubbningar och kan kopplas till cancer. Och den energirika kortvågiga strålningen i  LED ljuskällor har stark påverkan på människor. Hur vi bör leva med ljus för att hålla oss friska framgår av en ny doktorsavhandling i ämnet belysningsvetenskap från Chalmers.

Monica Säter som skrivit den har mycket att varna för när det handlar om ljus. Vi kan inte jobba i full belysning när som helst och hur mycket som helst.

– Nej, 24-timmarssamhället fungerar inte. Man orkar kanske jobba väldigt intensivt under en kort tid men man kan ta skada på ett sätt som kan vara svårt att reparera. Det är heller inte bra att stiga upp klockan tre, fyra på morgonen och sedan arbeta i starkt ljus. Vi behöver mörkret vid den tiden för att bilda melatonin, sömnhormonet som krävs för att vi ska kunna sova kommande natt, säger hon.

Istället menar Monica att vi måste anpassa belysningen efter dygnet.

– På kvällen när vi går ner i varv inför natten ska vi ha svagare belysning, säger hon.

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/jonkopingsnytt/farlig-stralning-fran-led-lampor

Gahella
3/19/14, 10:39 PM
#25

En liten anekdot bara, jag hade en koltrådslampa som brann i 15 år så visst kan vi bättre än det här?

Och den längst levande koltrådslampan är nu inne på sitt 112 år.  http://www.centennialbulb.org/

Inkanyezi
3/20/14, 12:10 AM
#26

Nu har vi ju inte sett något mer av TS här, utan det ser ut som en debatt mellan foliehatt och nattmössa, där foliehatten för fram känsloargument och nattmössan försöker vara saklig.

Det förekommer strålning från lampor ja, fotoner. Alla lampor avses stråla ut någonting, det är liksom själva idén med en lampa. Lysdiodlamporna strålar alltså ut det som vi i dagligt tal kallar ljus.

Sedan har jag en liten tröst för den som tycker att lysdiodlamporna (LED) är dyra. På JULA kan man köpa LED-lampor för 230 V med E27-sockel för 29 kronor, så visst är de på väg ner i pris.

Ett ögonblick ska jag ta på mig foliehatten här och nämna en nackdel med både LED och "lågenergi", dvs kompaktlysrör. Det har undersökts vetenskapligt en tid på ALI i Solna av Roger Wibom, men sedan institutionen lades ner har inget mer skett. Men han fann att det starkt kunde misstänkas att modulerat ljus har en nyckelroll i vad som under många år har benämnts "elallergi" eller elöverkänslighet. Han fann att lysrör som avgav jämnt ljusflöde (HF-drift) inte triggade överkänslighetsreaktion, medan däremot lysrör som drevs via en vanlig drossel från växelspänningen, så att ljuset modulerades med 100 Hz, påverkade de överkänsliga. Samma typ av modulation har både lågenergilampor och LED, och även datorernas bildskärmar och en vanlig TV.

Det betyder att en del av befolkningen kan bli störd av ljusets modulation, att det varierar hundra gånger i sekunden. Om man tycker att det är skäl att bosätta sig ute i skogen och klä in huset i folie (gissa varför man talar om foliehattar), så ska man så klart göra det om man blir mera lycklig så. Vi andra kan väl få ha våra LED-lampor för 29 kronor i fred?

Modulerat ljus har visat sig skadligt för reptiler och fåglar, så man ska nog inte anta att det är nyttigt, men människor har i regel mycket stor tolerans mot det modulerade ljuset. Fotogenlampor och stearinljus är betydligt farligare och står för många förgiftningar och bränder. De kan också vara bidragande till utveckling av KOL, kronisk obstruktiv lungsjukdom.

Så om ni som jag sitter och skriver på datorn mitt i natten, är det, som Monica Säter säger inte riktigt sunt. Vi borde sova på natten och vakna när det blir ljust. Det är allra bäst.

Nu ska jag gå och lägga mig.

Gahella
3/20/14, 9:01 AM
#27

Ja känslomässig på så sätt att miljön ligger mig vääldigt nära hjärtat. Och jag tycker inte precis att det är känslomässiga skäl jag lagt in i denna tråd precis, men det är fritt fram att tyda det så.

Det var en mycket märklig diskussionstråd måste jag tillägga då man inte får diskutera härinne om man inte tycker lika, och inte heller får svara på TS frågor? Och självklart får ni använda LED hur mycket ni vill, ville bara inflika att den inte heller är helt rätt för hälsan. Men är glad om ni använder den istället för kvicksilverlampor!

Annons:
Inkanyezi
3/20/14, 9:55 AM
#28

#27 Nu får du väl hia dig lite i alla fall. Inte finns här någon som försöker hindra dig att framföra din mening? Dina åsikter får du skriva fritt på den här sidan, precis som alla andra, och så länge vi håller oss inom ramarna för vad som får sägas, så ingriper ingen mot våra inlägg - inte mot dina heller.

Jag har svårt att hitta belägg för hälsoskadlighet hos någon specifik typ av lampor, om man bortser från lampor som ger sotpartiklar. Det Monica Säter har fört fram är att det inte är bra att jobba natt, och att man har sett hälsonackdelar med skiftarbete och nattarbete. Bland annat nämner hon hormonet melatonin, som har en nyckelfunktion i vår dygnscykel (som ibland kallas cirkadisk). Därutöver känner jag till Roger Wiboms forskning, som visade att det finns mer att undersöka om modulationen med låg frekvens.

Kvicksilvret är rätt grundligt utrett, och det visar sig att lågenergilampan leder till mindre utsläpp av kvicksilver än glödlampan, genom att en del av elektriciteten produceras vid kolkraftverk, där kvicksilver är en restprodukt vid förbränning av fossilt bränsle. Den kvicksilvermängd som lågenergilampan innehåller är minde än den som frigörs vid motsvarande belysning med glödlampor.

Lysdioderna är en annan femma. Det finns ingen okänd strålning från lysdioderna, och all strålning de avger är den avsedda, vanligt ljus. Lampor är liksom till för att stråla. Också stearinljus avger strålning, men det är inte strålningen som är faran med dem. De två farorna med stearinljus är brandrisken och sotpartiklarna som sprids i luften som vi andas. Om man vet att det som ofta tros vara lungcancer som dödar rökare inte är cancer, utan KOL, så blir det lite mindre roligt att veta att en stor del av världens barn utsätts för rökpartiklar i köket. Alla eldar avger såna partiklar.

Så om vi går på Monica Säters linje borde vi begränsa nattarbete till sådana jobb som faktiskt måste utföras dygnet runt, och vidta lämpliga åtgärder för att minska riskerna för dem som gör de jobben. Det handlar främst om livsviktiga arbeten, som sjukvård och att skydda liv och hälsa på andra sätt. I den mån andra arbeten utförs under dygnets mörka timmar antar jag att man skulle kunna kompensera arbetarna genom att varva de jobben med långa perioder av arbete på dagtid.

Men Gahella, du behöver inte alls tycka lika, och du får diskutera, men det vore väl inte för mycket begärt att du ger lite mer än en länk till en kort notis om Monica Säters forskning. Jag känner Monica, och hon är en duktig forskare som tittar på helheten, men journalistiken vinklar lite efter vad journalisten vill få fram, och då blir det lite pannkaka av det hela.

Strålningen från LED-lampan är ljus. Den antagna skadligheten ligger främst i att vår dygnscykel störs, men också modulationen av ljuset kan ha en effekt på hälsan, vilken dock ännu inte är väl utredd. Själva ljuset kan vi inte göra så mycket åt om vi nu vill ha det för att kunna jobba natt, men modulationen kan lätt tas bort. Jag har under många år rätt framgångsrikt fått folk att välja modulationsfria belysningar, utan starkare argument än att det är skadligt för reptiler, och att det inte ger anledning att anta att det skulle vara nyttigt för människor - och att det är lätt åtgärdat till låg kostnad, eller kanske till och med lägre totalkostnad än en modulerande belysning med lägre ingångskostnad.

Jag vill gärna se sakliga argument i debatten, även om också de mindre sakliga ger en bild av oron som kan upplevas, och som därmed också har sin plats i diskussionen.

Gahella
3/20/14, 10:57 AM
#29

Hade det varit mindre bedömmande om mig som person tycker jag denna diskussion skulle varit mycket mer intressant och tilltalande, måste jag säga.

Sätter punkt här nu, och önskar oss alla en hälsosammare miljö var vi än befinner oss på denna vår enda gemensamma jord.

Inkanyezi
3/20/14, 11:10 AM
#30

Och en hälsosammare miljö kan mycket väl innehålla lysdiodlampor i stället för andra lampor, och det av fler skäl än ett.

Lite tråkigt att du inte klarar att redovisa vad det skulle vara för strålning från diodlamporna som anses skadlig. Och punkt kan du inte sätta, utan det står ju alla fritt att fortsätta posta i tråden.

Leon1973
3/20/14, 11:51 AM
#31

#30 andras åsikter räknas inte   ;)

be inte om hjälp om du inte vill ha den

Gahella
3/20/14, 12:42 PM
#32

För att förtydliga mig har jag tappat lusten att fortsätta diskutera i denna tråden. Men detta är signifikativt att inte heller detta var förståeligt vad jag skrev. Börjar känna mig som Alice i Underlandet i den här tråden Vilar huvudet i handen

Så ännu en gång, tack för mig

Inkanyezi
3/20/14, 1:57 PM
#33

Se där, inte helt slut i alla fall. Det du gör Gahella, kallas härskarteknik, och det är en ganska smutsig debattecknik. Tack i alla fall för din medverkan.

Gahella
3/20/14, 2:11 PM
#34

Okej det får stå för dig.

Själv ser jag det som en rättighet att säga nej tack när det inte känns bra längre. Och det får du respektera varse sig du gillar det eller ej.

Annons:
Halvdansken
3/20/14, 5:12 PM
#35

Gahella - lite OT, men varför börjar du känna dig som Alice i Underlandet? Eftersom jag älskar dessa böcker, så  har jag svårt att förstå din koppling.
Och vilka lampor är ok att använda enligt dig?

Hatar cancer och älskar vårlökar.

Upp till toppen
Annons: